Share This Post

Rijden & Logistiek / Uncategorised

Zullen alcoholsloten voor vrachtwagens wettelijk verplicht worden?

Zullen alcoholsloten voor vrachtwagens wettelijk verplicht worden?

Zou je achter het stuur stappen wanneer je alcohol hebt gedronken? Ik hoop dat je antwoordt op deze vraag, zonder enige twijfel, ‘nee’ is.

Jaarlijks eist het rijden onder invloed van alcohol meer dan 5000 levens in Europa. Het is dus duidelijk dat er mensen zijn die de regels (en hun gezond verstand) negeren.

Alcoholsloten zouden de oplossing hiervoor kunnen zijn, omdat ze ervoor zorgen dat de motor pas gestart kan worden nadat de bestuurder een ademtest heeft gedaan. Ondanks het feit dat er voldoende apparaten beschikbaar zijn, willen vele vrachtvervoerbedrijven er op vrijwillige basis nog niet aan geloven.

In Frankrijk worden bussen al voorzien van deze apparaten. En nu heeft de Franse overheid besloten dat de voertuigen van recidivisten ook voorzien moeten worden van een alcoholslot.

In delen van Scandinavië worden deze apparaten bijvoorbeeld al in nieuwe voertuigen geplaatst. En overtreders in Oostenrijk kunnen, dankzij het nationale revalidatieprogramma voor dronken bestuurders, weer achter het stuur zitten nadat ze hun voertuig hebben laten voorzien van een vergrendeling.

Volgens een recent rapport van de Europese Raad van verkeersveiligheid zal het slechts een kwestie van tijd zijn voordat deze apparaten verplicht zullen zijn. Het rapport pleit dat alle nieuwe auto’s en professionele voertuigen van een standaard elektronische interface voorzien moeten worden, zodat vergrendelingen gemakkelijk geïnstalleerd kunnen worden wanneer ze wettelijk verplicht zijn.

Het is een idee waar al bijna een decennium over gesproken wordt, maar we weten nog steeds niet wanneer het toegepast zal worden. Ik ben zeker niet voor een verzorgingsstaat, maar als het levens redt is het beter dat het zo snel mogelijk toegepast wordt. Wat denk jij?

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>