Volgens een onderzoek van AlcoSense Breathalysers zijn vier van de vijf automobilisten van mening dat er strengere straffen voor rijden onder invloed moeten zijn, waarbij meer dan de helft van de ondervraagden grote voorstanders zijn.
43% van de ondervraagden was het erover eens dat een lager- of nultolerantiebeleid voor alcoholpercentages voor bestuurders moet worden aangenomen. De enquête, waarin 2000 bestuurders werden ondervraagd die minstens één keer per week alcohol dronken, onthulde ook dat 35% van de ondervraagden vonden dat de boetes berekend moeten worden aan de hand van een percentage van het salaris van de overtredende bestuurder.
Slechts een derde van de ondervraagden is van mening dat er vergrendelingen (apparaten die voertuigen immobiliseren als er alcohol wordt gedetecteerd in de adem van de bestuurder) moeten worden aangebracht op de auto’s van elke automobilist die is veroordeeld voor het rijden onder invloed.
Bijna 30% van de ondervraagden vond dat de politie meer blaastesten moest uitvoeren en willekeurige testen moest invoeren. Anderen waren voorstander van een extremere aanpak, ze stelden voor dat van bestuurders die werden aangehouden die over het limiet waren, de auto’s in beslag moesten worden genomen, waarbij de auto dan wordt verkocht om verkeersveiligheidscampagnes te financieren en slachtoffers van verkeersongevallen te ondersteunen.
Hunter Abbott, MD van AlcoSense Breathalysers verklaarde: “Het lijkt erop dat het publiek het er nu over eens is dat er meer moet worden gedaan om rijden onder invloed tegengaan.”
Hoe effectief zijn campagnes voor het drinken van alcohol en het besturen van een voertuig? Denk je dat ze de houding van automobilisten veranderen ten opzichte van het rijden onder invloed?