Vrachtvervoerbedrijven zijn altijd op zoek naar manieren om de veiligheid te verbeteren en hun nieuwste hulpmiddel is virtuele realiteit (VR). VR-simulaties worden door bedrijven zoals UPS geïntroduceerd als veiligheidsoefeningen voor nieuwe chauffeurs.
Voetgangers, tegemoetkomend verkeer, geparkeerde auto’s en andere gevaren kunnen door leerling chauffeurs geïdentificeerd worden wanneer ze een 360 graden VR-headset dragen. De hoop is dat het de vaardigheden van chauffeurs zal aanscherpen en dat mensen zich meer aangetrokken zullen voelen tot het beroep.
Andere VR-trainingen kunnen de algemene veiligheid ook verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan de vaardigheden die nodig zijn om gevaarlijke vloeibare gassen te laden en te lossen. Deze procedures trainen het spiergeheugen van chauffeurs en op deze wijze wordt er sneller en beter geleerd dan wanneer er echte machines gebruikt worden.
VR-technologie simuleert ook ‘x-ray’ visie door afbeeldingen over reële situaties heen te plaatsen. Op deze wijze kunnen leerling chauffeurs door de pijpen heen kijken zodat ze, theoretisch gezien dan, weten hoe gassen door de pijpen stromen.
De vaardigheden, prestaties en veiligheidsverslagen van nieuwe chauffeurs worden op dit moment met elkaar vergeleken (VR-training versus traditionele training). De verwachting is dat processen versneld zullen worden en dat het tekort aan vrachtwagenchauffeurs op deze wijze gereduceerd kan worden.
Bedrijven kunnen alle bestuurders, ongeacht waar ze gevestigd zijn, een consistente training geven. Voor wagenparken is de investering echter een knelpunt. De prijs voor VR-apparatuur is al aan het dalen, maar het zal nog veel verder moeten dalen om daadwerkelijk rendabel en aantrekkelijk te kunnen zijn.
Een ander probleem is dat VR mensen wagenziek kan maken.
De toekomst zal uitwijzen of VR-technologie de trainingstijd kan reduceren en de veiligheid kan verbeteren. Als het een succes is hopen we maar dat de nieuwe rekruten er niet wagenziek door worden.