Share This Post

Milieu

Zero emissiezones op www.stadshubs.nl

Zero emissiezones op www.stadshubs.nl

De overzichtelijke kaart op www.stadshubs.nl is recent aangevuld met vrijwel alle geplande zero-emissiezones in Nederland. In totaal staan er nu 19 voorgenomen zero-emissiezones op deze kaart. De kaart is een initiatief van Transport en Logistiek Nederland in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

​19 Gemeentes

Inmiddels zijn inmiddels 19 gemeenten bekend met in de toekomst zero-emissie zones: Apeldoorn, Assen, Delft, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Eindhoven, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Den Bosch, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle. Vanaf 2025 zullen in deze gemeenten alleen nul-emissie vracht- en bestelauto’s de stad in mogen rijden. Een zero-emissiezone kan alleen het stadscentrum met de omliggende wijken betreffen, maar ook een hele stad. Het zal tegen die tijd noodzakelijk zijn dat bijvoorbeeld elektrische bestelauto’s zullen gaan rijden vanaf de stadshubs om goederen in die zero-emmissiezones af te kunnen leveren.

​Handig overzicht

De kaart op www.stadshubs.nl geeft duidelijk inzicht in de actuele stand van zaken wat betreft zero-emissie bevoorrading. Naast de voorgenomen zero-emissiezones toont de kaart andere relevante data zoals de huidige milieuzones, bedrijfsterreinen, winkelgebieden, postcodegrenzen en waterstoflaadpunten. Ook toont de kaart ruim 200 stadshubs die nu al volledig of gedeeltelijk zero-emissie vervoer aanbieden. Ook kun je op deze kaart selecteren op bijvoorbeeld type zending, bedrijfsnaam en verzorgingsgebied.

Nieuwe stadshubs

In april 2022 komt er een volgende update van de kaart op www.stadshubs.nl. Leden van Transport en Logistiek Nederland die op dit moment al volledig of gedeeltelijk zero-emissievervoer aanbieden, staan vaak al op de kaart. Ook andere stadshubs van aanbieders die geen lid zijn van Transport en Logistiek Nederland kunnen op de kaart worden opgenomen. Uiteraard dien je dan wel te voldoen aan de gestelde criteria. Opname op www.stadshubs.nl is kosteloos voor leden van Transport en Logistiek Nederland, maar voor niet-leden zijn hieraan kosten verbonden.

Share This Post