Share This Post

Vrachtwagens

Zelfrijdende trucks in de VS

Zelfrijdende trucks in de VS

Het Amerikaanse bedrijf Paccar, het moederbedrijf van DAF, is een proef begonnen met zelfrijdende vrachtwagens. In samenwerking met het bedrijf FedEx, ook in Europa bekend van de pakketbezorging, zullen zelfrijdende trucks heen en weer gaan rijden op een traject van 400 kilometer tussen de steden Dallas en Houston.

Paccar, FedEx en Aurora

Paccar Inc. is een Amerikaans bedrijf dat vrachtwagens verkoopt onder de namen DAF, Peterbilt en Kenworth. De overstap naar de Europese markt maakte dit bedrijf in 1996 door de overname van het van oorsprong Nederlandse bedrijf DAF. Paccar is dus het moederbedrijf van DAF. Recent ging Paccar een samenwerking aan met het Amerikaanse technologiebedrijf Aurora. Dit is een technologiebedrijf met als specialisatie het ontwikkelen van technologie voor autonoom rijden. Het is de bedoeling dat de zelfrijdende trucks van Paccar met de technologie van Aurora op het traject van Dallas en Houston zullen gaan rijden over het reguliere wegennet. Daarnaast zullen ze FedEx pakketten tussen de beide steden gaan vervoeren.

Wel een chauffeur aanwezig

Ondanks dat de aanwezigheid van de juiste technologie waarmee de truck autonoom kunnen rijden, zal er tijdens deze proef wel altijd een chauffeur aanwezig zijn in de vrachtwagen. In geval van nood kan deze de controle over de truck direct overnemen. Hoe deze proefopstelling in de praktijk zal gaan uitpakken, moet nog blijken. In het beste geval is de meereizende chauffeur alleen aanwezig als passagier.

Europa volgt nog niet

Volgens DAF zijn er nog geen plannen om een proef met zelfrijdende vrachtwagens ook in Europa te starten. Er zijn immers grote verschillen tussen de Amerikaanse en de Europese situatie op de weg. Dan gaat het bijvoorbeeld over grote verschillen in regels en wetten, maar ook is het zo dat het Europese wegennet totaal niet vergelijkbaar is met het Amerikaanse. Daarnaast kan de gebruikte Amerikaanse techniek niet één op één door bijvoorbeeld DAF worden overgenomen. Desalniettemin kan het proefproject in de VS wel nieuwe en relevante informatie opleveren. Een bedrijf als DAF kan zeker profiteren van de uitkomsten van het project en de kennis die opgedaan wordt tijdens de veldtest in de VS.

Share This Post