Het idee van zelfrijdende vrachtwagens was lange tijd een onbereikbare toekomstdroom. Toch rijden er tegenwoordig in Europa al trucks die zonder chauffeur de weg op kunnen. Het is echter wel zo dat deze vrachtwagens nog niet helemaal zonder menselijk toezicht kunnen. Ook is het de vraag wat er precies onder ‘zelfrijdend’ wordt verstaan.
Europese pilots
In Europa is de laatste jaren al het een en ander getest op het gebied van zelfrijdend of autonoom vervoer. Het gaat daarbij meestal niet om rijden op de openbare weg, maar vaak wel op afgesloten trajecten of hooguit op heel korte stukjes op de openbare weg. Zoals in Oostenrijk, waar binnenkort zelfrijdende trucks gaan rijden op een traject van ongeveer 600 meter tussen het logistieke centrum van DB Schenker en de motorenfabrikant BRP-Rotax. In Zweden geldt iets dergelijks voor Havermelkproducent Oatly die zelfrijdende vrachtwagens gaat inzetten tussen de productielocaties en de magazijnen. Het bedrijf DFDS is zelfs al sinds 2019 bezig met het autonoom vervoeren van goederen tussen de terminal en het logistiek centrum in Zweden.
Wat gebeurt er in Nederland?
Zweden lijkt een koploper te worden wat betreft zelfrijdende trucks. In Nederland worden deze ontwikkelingen met interesse gevolgd, maar echte pilots zijn er nog niet in ons land. Het Nederlandse bedrijf Vos Logistics overweegt autonoom vervoer, maar ziet dit vooral in de toekomst pas echt van de grond komen. Desalniettemin ziet dit bedrijf in dat er ook in een druk land als Nederland veel efficiënter kan worden gewerkt met zelfrijdende vrachtwagens die autonoom van hub naar hub zouden rijden.
Een oplossing voor het chauffeurstekort?
Uit een Duits onderzoek blijkt dat transportbedrijven in Duitsland zelfrijdende vrachtwagens in de eerste plaats zien als een oplossing voor het groeiende chauffeurstekort. De deelnemers aan de Duitse studie schatten in dat autonoom vervoer tevens een kostenbesparing van 30 tot 40% zou kunnen opleveren.
De vraag is of dit ook voor Nederland geldt. Een ander vraag is hoe autonoom het autonoom vervoer eigenlijk is? Er is in feite sprake van een schaal die van cruise control tot een volledig zelfrijdende vrachtwagen loopt. Het Amerikaanse instituut Society of Automotive Engineers (SAE) heeft 5 categorieën voor autonoom vervoer opgesteld.
1. Rijondersteuning, waarbij het voertuig wordt bestuurd door een chauffeur die ondersteuning krijgt bij het sturen, gas geven en remmen.
2. Gedeeltelijke autonomie, waarbij het voertuig een aantal rijtaken zelfstandig uitvoert, maar een chauffeur bestuurt het voertuig nog steeds zelf.
3. Voorwaardelijke autonomie, waarbij het voertuig de omgeving kan waarnemen en op de omgeving kan anticiperen. Veel rijtaken worden autonoom uitgevoerd, maar een chauffeur kan elk moment ingrijpen.
4. Hoge mate van autonomie, waarbij het voertuig in principe alle rijtaken autonoom uitvoert. De chauffeur kan nog wel de besturing overnemen, indien dit nodig is.
5. Volledige autonomie, waarbij het voertuig kan alle rijtaken autonoom uitvoert. Een chauffeur is niet nodig.