Share This Post

Nieuws / Technologie / Uncategorised

In konvooien van drie komen zelfrijdende vrachtwagens jouw kant op

In konvooien van drie komen zelfrijdende vrachtwagens jouw kant op

Het zal niet lang meer duren voordat we vrachtwagens zonder bestuurders in konvooien van drie, of ‘pelotons’, zullen zien. De snelheid van de drie vrachtwagens zal bepaald worden door het voertuig dat de leiding heeft en die zal door een persoon bestuurd worden.

De basis anatomie van een vrachtwagen is door de jaren heen niet veel veranderd. Een vrachtwagen bestaat uit een motor, een cabine, een oplegger en banden. Wanneer één van de onderdelen niet aanwezig is, is het geen vrachtwagen meer. Althans, dat is wat we dachten.

Zelfrijdende vrachtwagens (degenen zonder een cabine) zijn o.a. al in de VS, Duitsland en Japan te vinden. Dit jaar zullen ze ook op de wegen in het VK te vinden zijn.

De instructies om te versnellen en te remmen zullen draadloos door de eerste vrachtwagen overgebracht worden. Dat zorgt ervoor dat de tweede en de derde vrachtwagen veel dichter op elkaar kunnen zitten dan wanneer er een persoon achter het stuur zit. Het idee erachter is dat de eerste vrachtwagen de lucht wegdrukt, zodat de andere voertuigen energiezuinig kunnen zijn en minder brandstof verbruiken.

Volgens de ‘Transport Research Laboratory (TRL) zorgt het voor een 4%-10% verbetering van de brandstofbesparing.

Een reductie van de uitstoot is essentieel maar verkeersveiligheid is ook belangrijk. De AA (de Engelse ANWB) heeft de waarschuwing gegeven dat een vrachtwagenkonvooi het zicht op de verkeersborden kan belemmeren en dat ze daarnaast de toegang tot afritten op de al drukke wegen van het VK kunnen blokkeren.

Voor velen was het slechts een kwestie van tijd. Silicon Valley heeft andere industrieën ook al verstoord, dus waarom het vrachtvervoer ook niet? De industrie heeft een waarde van 500 miljard pond en technologische bedrijven willen daar ook een stukje van hebben.

En laten we de 600.000 vrachtwagenchauffeurs van het VK niet vergeten. Wat voor invloed zullen zelfrijdende vrachtwagens op hun hebben? Of op het publiek? Niet iedereen zal er klaar voor zijn om drie semi vrachtwagens van 40 ton over de weg te zien vliegen met slechts één bestuurder.

Ik heb liever een goed opgeleid persoon die ECHTE beslissingen kan nemen dan een computer die alles alleen maar binair ziet.

Om de zoveel tijd loopt mijn computer vast…De gedachte dat dat kan gebeuren met een vrachtwagen van 40 ton op een drukke weg is angstaanjagend.

Hoe beziet u zelfrijdende vrachtwagens? Laat het ons weten door een opmerking achter te laten.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>