Share This Post

Hoofdartikels / Uncategorised

Zal het sociale dumping probleem ooit opgelost worden?

Zal het sociale dumping probleem ooit opgelost worden?

Op dit moment heeft de vrachtvervoerindustrie het druk genoeg met de opkomst van technologie. Het is dan ook een fijne gedachte dat het sociale dumping probleem weleens snel zou kunnen verdwijnen. Of dat daadwerkelijk ook het geval is, is weer een heel ander punt.

De term sociale dumping wordt gebruikt om de concurrentie te beschrijven die veroorzaakt wordt door bedrijven die in de lageloonlanden van Oost-Europa geregistreerd staan. Werknemers werken voor minder geld in landen waar de salarissen vele malen hoger liggen.

In de vrachtvervoer industrie betekent dit dat chauffeurs die uit Polen, Slowakije of Roemenië afkomstig zijn goederen in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, etc. vervoeren voor bedrijven die graag profijt willen trekken van goedkope arbeidskrachten. De chauffeurs moeten van hun lage salaris rond zien te komen in een land waar de kosten voor levensonderhoud vele malen hoger zijn.

Al jarenlang bestaan er EU-voorschriften die de rechten van gedetacheerde werknemers garanderen. De voorschriften werden ontwikkeld om de werknemers en de West-Europese landen tegen deze concurrenten te beschermen.

Het doel was om een meer ‘sociaal’ Europa te creëren waar alle werknemers binnen de EU gelijke rechten hadden. De realiteit is echter dat het altijd al een ontoereikend en controversieel wetsvoorstel is geweest.

Met betrekking tot het punt ‘sociale gelijkheid versus het vrije verkeer van werknemers en diensten’ zorgden deze regels steeds maar weer voor problemen. En de waarheid is dat de effectiviteit van deze regels meer theoretisch dan praktisch is geweest.

Omdat meer West-Europese landen de strijd tegen sociale dumping aangaan beginnen dingen langzaam maar zeker te veranderen… Frankrijk en Duitsland zijn de voornaamste drijfveer hierachter.

In mei vorig jaar presenteerde het Europees Parlement de aangepaste regels voor de terbeschikkingstelling van werknemers binnen de EU. Volgens de nieuwe regels zouden vrachtwagenchauffeurs, na slechts drie dagen in het buitenland te zijn, gelijk onder de lokale arbeidsregels en minimumloonregels vallen.

Het is zonder enige twijfel een stap in de goede richting, maar omdat de lidstaten van het Westen en het Oosten tegenover elkaar staan heeft het heftige debat over de impact op vrachtwagenchauffeurs en de impact op de vrachtvervoer industrie zich voortgezet.

Na een discussie van 18 maanden werd er in oktober een akkoord bereikt en adopteerden de leden van het Europees Parlement het volgende principe: ‘Een werkplek moet iedereen voor hetzelfde hetzelfde betalen’. En na een 12 uur durend debat werd het besluit genomen dat gedetacheerde werknemers voor maximaal 12 maanden op één plek mogen blijven (met in sommige gevallen een verlenging van 6 maanden).

Er werd ook afgesproken dat er een vrijstelling zou zijn voor vrachtwagenchauffeurs, maar de EU wil het reglement echter verder doorvoeren. Volgens een nieuw voorstel zouden gedetacheerde werknemers ook recht moeten hebben op onder buitenlandse regelgeving vallende bonussen, premies en andere voordelen. Een chauffeur valt volledig onder het buitenlandse arbeidsrecht wanneer zijn of haar plaatsing de 18 maanden overschrijdt.

De voorgestelde veranderingen zouden in financieel en administratief opzicht extra kosten meedragen.

 

Wat denk jij over de mogelijke oplossingen om sociale dumping te voorkomen?

Share This Post

3 Comments

  1. Deze mensen zijn de dupe van de Multinationals die hun vervoer als laatste stelpost zien en alles zo goedkoop mogelijk van A naar B willen hebben,mogelijke oplossingen zijn om het betalings verkeer via het land laten verlopen waar het vervoer geschiedt en meteen belasting te laten betalen, er zijn Multinationals die hun vervoer wat hier geschiedt viauit het Oosten regelen aan de vervoerder aldaar,waar is dan de controle hiervan?ik schrijf uit ervaring na 48 jaar transport

    Reply
  2. Deze mensen zijn de dupe van de Multinationals die hun vervoer als laatste stelpost zien en alles zo goedkoop mogelijk van A naar B willen hebben,mogelijke oplossingen zijn om het betalings verkeer via het land laten verlopen waar het vervoer geschiedt en meteen belasting te laten betalen, er zijn Multinationals die hun vervoer wat hier geschiedt viauit het Oosten regelen aan de vervoerder aldaar,waar is dan de controle hiervan?ik schrijf uit ervaring na 48 jaar transport

    Reply
  3. Transportbedrijven die goedkopere oostblok chauffeurs in dienst hebben zwaarder belasten waardoor ze toch te duur worden.
    En zo ook buitenlandse transportbedrijfen die uit die goedkopere oostbloklanden komen ook zwaarder controleren en duurdere eurovignet laten kopen en door meervoudige controle kijken of ze die ook bij zich hebben.
    Hebben ze die niet 4x de prijs terplekke betalen en een vignet aanschaffen.
    Indien men die straf direct kan betalen voertuig in beslag nemen en ook die kosten komen erbij.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>