Het maakt niet uit wat de brandstofefficiëntie is van het voertuig waarmee u rijdt, uw rijstijl kan het brandstofverbruik met maar liefst 30% verhogen. Ik weet het, u weet het, uw baas weet het en de techbedrijven weten dat ook. Dat is dan ook de reden dat scorekaarten voor chauffeurs (of gamificatie) al een geruime tijd bestaan.
Vroeger (en daar bedoel ik de late jaren 2000 mee) werd slecht rijgedrag, zoals hard remmen en versnellen, door middel van telematica verzameld om te zien welke bestuurders de meeste brandstof verspilden. Degenen die als ‘goede’ bestuurders werden gezien, kregen een gouden ster, terwijl ‘slechte’ bestuurders een tik op de hand kregen. Ooh ja, we denken nog graag terug aan die (erg ongemakkelijke) wekelijkse teamvergaderingen…
Tegenwoordig zijn de scorekaarten van chauffeurs geavanceerder. Er wordt gefocust op de positieve dingen en de geavanceerde technologie erkent dat elke vrachtwagen van een fleet uniek is en dat wordt ook meegenomen in de beoordeling van de resultaten.
De vracht, de vrachtwagen zelf en de gegevens van het schakelen worden gebruikt, zodat er aan elke vrachtwagen een accurate score gegeven kan worden die gebaseerd is op het feitelijke versus het potentiële brandstofverbruik.
De beoordeling van rijgedrag gaat hand in hand met video en dat wordt nu samen met technologie zoals AI gebruikt om automatisch positieve rijgewoonten te kunnen detecteren en analyseren.
Ik vraag me soms echter af of we niet te vaak beoordeeld worden. We zijn geen kinderen, toch? Wat voor score geeft u deze technologie?