De politie heeft naar verluid in juni en juli van dit jaar twaalf medewerkers van het container depot-bedrijf Progeco Holland aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel. Dit Rotterdamse havenbedrijf dat officieel CMA CGM Inland Services (CCIS) Netherlands heet, is onderdeel van de Franse containerlijn CMA CGM. Het bedrijf houdt zich in het Eemhavengebied en aan de Waalhaven in de Rotterdamse haven bezig met depots voor de opslag van lege containers. Na een tip begon de politie vorig jaar met het onderzoek naar de cocaïnesmokkel.
Verdachte havenarbeiders
De verdachten van de cocaïnesmokkel zijn tien mannen in de leeftijd van 21 tot 48 jaar en twee vrouwen van respectievelijk 33 en 54 jaar. Het Openbaar Ministerie spreekt in algemene termen van havenarbeiders die betrokken zijn bij de smokkel. Een verdachte is inmiddels op vrije voeten gesteld. Zes andere verdachten worden nog veertien dagen vastgehouden. Nog eens vijf verdachten zullen tot de eerste pro forma zitting vastgehouden worden. Er is nog geen datum vastgesteld voor het begin van deze rechtszaak.
Tip vorig jaar
In oktober vorig jaar kwam er een tip binnen bij de politie over deze zaak. De politie startte toen een onderzoek naar mogelijke corruptie bij het eerder genoemde bedrijf. De verdachten zouden zich bezighouden met cocaïnesmokkel via lege containers. Ook zouden de verdachten de invoer en doorvoer van de cocaïne in de Rotterdamse haven faciliteren. In het belang van het onderzoek willen OM en politie niet zeggen om welke hoeveelheden cocaïne het nu gaat. Het onderzoek in Rotterdam wordt gedaan door het zogenoemde HARC-team Rotterdam. Dit is het Hit and Run Cargoteam waarin rechercheurs van de Douane, FIOD en de Zeehavenpolitie Rotterdam intensief samenwerken.
Eerdere cocaïne zaak in Antwerpen
Het bedrijf Progeco was in 2018 ook betrokken bij een grote cocaïne zaak in de Antwerpse haven. De douane vond toen 318 kilo cocaïne onder de bodemplaat van een lege container. Deze hoeveelheid cocaïne komt overeen met een straatwaarde van ruim zestien miljoen euro. De Belgische politie verzon een truc om de smokkelaars op heterdaad te kunnen betrappen. Die operatie leidde uiteindelijk tot een aanhouding en ook tot het ontdekken van een nieuw zaak. Bij deze nieuwe zaak was sprake van het smokkelen van een zeer grote partij cocaïne. Het ging om bijna 2,5 ton cocaïne met een straatwaarde zo’n 120 miljoen euro, die eveneens per container de haven in gesmokkeld was. Ook deze cocaïne werd door de Belgische politie in beslag genomen.