Share This Post

Rijden & Logistiek

Wegrestaurants in Duitsland blijven open voor truckers

Wegrestaurants in Duitsland blijven open voor truckers

​In Duitsland is, net zoals in Nederland, de horeca gesloten in verband met de coronacrisis. Maar in tegenstelling tot Nederland maken vijf Duitse deelstaten een uitzondering op deze regel voor truckers en wegrestaurants. Een buitengewoon prettig initiatief voor alle Nederlandse vrachtwagenchauffeurs die tijdens hun route door Duitsland moeten rijden. Hopelijk zal dit binnenkort ook voor Nederlandse wegrestaurants gaan gelden.

​Badem Würtemberg, Hessen, Rhainland-Pfalz, Brandenburg en Sleeswijk-Holstein

Dankzij de coronacrisis wordt het voor vrachtwagenchauffeurs steeds moeilijker om onderweg ergens te kunnen eten. Het eten in een wegrestaurant is vaak een moment van ontspanning tijdens een drukke dag. Dat geldt zeker voor die beroepschauffeurs die werken bij een internationaal transportbedrijf. De VEDA, de Vereniging van Duitse Autohöfe heeft zich, met succes, over dit probleem gebogen.

In eerste instantie hadden alleen de Duitse deelstaten Badem Würtemberg en Hessen besloten om de wegrestaurants te openen voor truckers. Inmiddels zijn er nog drie Duitse deelstaten die zich bij dit initiatief hebben aangesloten: Rhainland-Pfalz, Brandenburg en Sleeswijk-Holstein. De openstelling van wegrestaurants voor beroepschauffeurs in deze vijf Duitse deelstaten is het directe gevolg van een brandbrief van de VEDA die naar de autoriteiten in verschillende Duitse deelstaten is gestuurd.

​Alleen bij overnachting

Er geldt echter wel een restrictie voor deze uitzondering. De openstelling van de wegrestaurants geldt alleen voor beroepschauffeurs die overnachten op de parking bij wegrestaurants, rasstattes en Autohöfe. Dat is geen probleem voor vrachtwagenchauffeurs. Voor het eten en voor het gebruik van de sanitaire voorzieningen zijn beroepschauffeurs immers aangewezen op de wegrestaurants en de tankstations waar zij parkeren voor de nacht. De VEDA is echter nog niet tevreden. Zij wil proberen om ook in ander Duitse deelstaten eenzelfde regeling van kracht te krijgen.

​Nederlandse situatie onveranderd

Ook in Nederland gaan stemmen op om voor vrachtwagenchauffeurs een uitzondering te maken wat betreft de sluiting van de horeca. Er is enige tijd geleden een petitie gestart om de regering te vragen om een ontheffing voor vrachtwagenchauffeurs en wegrestaurants. Echter, zoals het er nu uitziet, lijkt het niet waarschijnlijk dat op korte termijn ook in Nederland een uitzondering gemaakt gaat worden voor vrachtwagenchauffeurs. Wel roept de minister wegrestaurants en tankstations op om hun sanitaire voorzieningen open te houden voor chauffeurs. Gelukkig kun je bij veel wegrestaurants ook afhaalmaaltijden bestellen. De Gezamenlijke Nederlandse Wegrestaurants blijven zich echter inzetten voor een ontheffing, maar dat heeft helaas nog niet tot een positief resultaat geleid.

Share This Post