Share This Post

Gezondheid

Wegrestaurants gesloten voor vrachtwagenchauffeurs

Wegrestaurants gesloten voor vrachtwagenchauffeurs

Dankzij de coronacrisis wordt het voor vrachtwagenchauffeurs steeds ingewikkelder om onderweg ergens te kunnen eten. De horeca heeft op zijn beurt te maken met steeds strengere maatregelen. Het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn beter gaat worden voor beide partijen. Het gevolg is dat vrachtwagenchauffeurs niets anders kunnen doen dan met het bord op schoot in de cabine te blijven zitten. Eigenaars van wegrestaurants zijn het hier niet mee eens.

​Eten met het bord op schoot

Vrachtwagenchauffeurs brengen een groot deel van hun tijd door in hun wagen. Vaak slapen ze ‘s nachts ook in hun truck. Het eten in een wegrestaurant is vaak een van de weinige momenten van ontspanning tijdens een drukke dag. Door de coronacrisis is dit echter nu niet meer mogelijk. Veel wegrestaurants hebben gelukkig een tijdelijke oplossing gevonden. Vrachtwagenchauffeurs kunnen maaltijden ophalen of deze worden naar de vrachtwagen gebracht. Wat in het voorjaar en de zomer nog wel kon, daarna even lekker buiten gaan zitten eten, zal in de komende tijd een stuk minder aantrekkelijk zijn vanwege het slechte weer. De afgehaalde maaltijd moet dan altijd opgegeten worden in de vrachtwagen.

​Wegrestaurants dicht

Iedereen is het er over eens dat vrachtwagenchauffeur een vitaal beroep is. Dankzij de transportsector blijft de economie nu nog steeds draaien. Ondanks de coronacrisis kunnen er zo toch noodzakelijke goederen zoals levensmiddelen, veevoer en medische benodigdheden vervoerd worden. Vaak maken vrachtwagenchauffeurs erg lange dagen. Voor eten en sanitaire voorzieningen zijn zij aangewezen op wegrestaurants en tankstations. Bij een aantal wegrestaurants blijven de sanitaire voorzieningen gelukkig wel beschikbaar voor beroepschauffeurs, maar het restaurant is gesloten.

​​Petitie gestart

Er was al eerder een petitie gestart om minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur te vragen om een ontheffing voor vrachtwagenchauffeurs. Sandra en Rik van Schaeren van Wegrestaurant Malden riepen de minister op om een uitzondering te maken zodat vrachtwagenchauffeurs ook na 21:00 uur zouden kunnen eten in een wegrestaurant. Volgens de initiatiefnemers van de petitie moet het mogelijk zijn om de wegrestaurants open te stellen voor vrachtwagenchauffeurs. Hotels mogen bijvoorbeeld hun gasten maaltijden aanbieden in hun restaurant. Waarom zou dit dan ook niet voor vrachtwagenchauffeurs kunnen gelden? Uiteraard wel met inachtneming van de anderhalve meter afstand.

Zoals het er nu uitziet lijkt de minister echter niet van plan om een uitzondering te gaan maken voor vrachtwagenchauffeurs. Wel roept zij wegrestaurants en tankstations op om hun sanitaire voorzieningen open te houden voor chauffeurs.

 

Share This Post