Share This Post

Nieuws

Weer naar school? Let op de dode hoek!

Weer naar school? Let op de dode hoek!

​Ieder jaar verongelukken er ruim 200 fietsers bij verkeersongelukken. Helaas bestaat een groot deel van deze groep uit jonge kinderen. Nu de scholen weer beginnen, stromen de wegen ook weer vol met fietsende scholieren. Dat is een kwetsbare groep in het verkeer, met name de nieuwe brugklassers. Deze scholieren komen net van de basisschool. Zij nemen, met hun meestal iets te zware rugzak achterop de fiets, voor het eerst zelfstandig deel aan het verkeer. Vaak zien zij een heleboel gevaren op de weg niet. Het ontbreekt hen tevens aan voldoende verkeerservaring. Juist voor deze groep heeft Transport en Logistiek Nederland in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland een speciaal lesprogramma ontwikkeld.

Veilig op Weg

Het lesprogramma dat Transport en Logistiek Nederland en Veilig Verkeer Nederland samen hebben ontwikkeld, heet Veilig op Weg. Het doel van dit lesprogramma is om de verkeersveiligheid onder jongeren, en dan vooral de toekomstige brugklassers, te vergroten. Het lesprogramma is geheel gratis en richt zich met name op de leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool. Met dit lesprogramma wordt veel aandacht besteed aan de gevaren die grote voertuigen zoals vrachtwagens in het verkeer opleveren voor (jonge) fietsers.

Dode hoeken

Speciale aandacht gaat tijdens het lesprogramma Veilig op Weg naar de zogenaamde dode hoeken van de vrachtwagen. De kinderen leren wat een dode hoek is en dat een chauffeur hen daar echt niet kan zien. Ze leren ook dat er rondom een vrachtwagen meerdere dode hoeken zitten en waar deze precies zijn. Tijdens de lessen leren de kinderen twee duidelijke vuistregels: ze moeten altijd rechts en ruim achter de vrachtauto fietsen en ze moeten minstens drie meter afstand houden van de vrachtwagen.

Een laatste onderdeel van dit speciale lesprogramma wordt gevormd door het oefenen van de leerlingen rondom een echte vrachtwagen. De leerlingen gaan dan naar buiten om gevaarlijke situaties met eigen ogen te aanschouwen en door zelf achter het stuur te gaan zitten van een vrachtwagen. Zo ervaren de leerlingen wat een chauffeur wel en niet kan zien.

Wat kun je als chauffeur doen?

Als ondernemer/chauffeur kun je meedoen aan het lesprogramma Veilig op Weg door de speciale dode hoek sticker te gebruiken. Deze sticker kun je op de vrachtwagen plakken. De sticker wijst de kinderen, en ook andere fietsers, erop om vooral rechts achter de vrachtauto te blijven. Deze speciale voertuigsticker is ontwikkeld door Transport en Logistiek Nederland. De stickers zijn per 10 stuks te koop voor 25 euro. Voor meer informatie kun je kijken op de speciale website van dit lesprogramma: Veilig op Weg.

Dode hoek assistentie

Naast het gebruik van een sticker kun je om de verkeersveiligheid voor fietsers te vergroten ook denken aan het gebruik van dode hoek assistentie door middel van camera’s, zoals de Lisa 2 Alert. Gebleken is dat achteruit rijden met behulp van camera’s vrijwel zonder risico is. Ook in onderzoek van de TU Delft is aangetoond dat dode hoek ongevallen tussen vrachtwagens en fietsers effectief bestreden worden door het gebruik van camera’s.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>