Share This Post

Gezondheid

We zijn allemaal coronamoe

We zijn allemaal coronamoe

Na meer dan een jaar coronacrisis zijn de meeste mensen helemaal coronamoe. Het draagvlak voor de coronamaatregelen wordt steeds minder. Mensen zien er het nut niet van in of kunnen het simpelweg niet meer opbrengen. Daarnaast lijkt er ook geen einde aan de pandemie te komen. Inmiddels zitten we in de derde golf en zien we nog steeds een groot aantal besmettingen dat iedere week ook nog eens oploopt.

​Mondkapjes

In tegenstelling tot veel andere landen bleef de Nederlandse regering op advies van het RIVM in de persoon van de heer van Dissel lang vasthouden aan het idee dat mondkapjes geen effect zouden hebben op het aantal besmettingen. Op 28 september 2020 kwam de overheid ineens met het ‘dringende advies’ om op openbare plekken mondkapjes te dragen. Dit inconsistente gedrag van de overheid heeft ertoe geleid dat bij het Nederlandse publiek het gebruik van mondkapjes nog steeds tot discussie leidt. Iets waar men in bijvoorbeeld Azië met verbazing naar kijkt. Daar is het dragen van mondkapjes een vanzelfsprekende maatregel bij dreiging door virusziektes. 

​WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor de gevolgen van een verregaande ‘pandemiemoeheid’. Op het moment dat burgers de maatregelen rondom corona overboord gooien, krijgt het virus vrij spel. Met alle gevolgen van dien. Het is volgens de WHO aan de overheid om met effectieve coronamaatregelen te komen en hierover consistent en duidelijk te communiceren.

Vrachtwagenchauffeurs

Ook vrachtwagenchauffeurs hebben behoorlijk last van de coronacrisis. Alle dagen in je eentje eten in je cabine. Hopen dat er ergens een dixie staat als het wegrestaurant weer eens dicht blijkt te zijn. Dat is op dit moment ‘het nieuwe normaal’ voor veel truckers, maar dit went natuurlijk nooit. Dat er op den duur weerzin ontstaat tegen de coronamaatregelen is niet meer dan logisch.

Coronatesten bij de grens

Voor internationale truckers komt daar ook nog eens bij dat sommige landen een negatieve coronatest eisen voor beroepschauffeurs die het land in willen rijden. Dit resulteert soms in lange files voor de grens. Aangezien chauffeurs meestal alleen in hun cabine zitten en met vrijwel niemand contact hebben, is de kans dat zij besmet zijn vrij klein. Het wachten in de file voor een testlocatie maakt die kans alleen maar groter! De logica tijdens deze pandemie is soms erg ver te zoeken en dat zorgt voor irritatie.

​Nog even volhouden

Politici roepen vanaf een afstand dat we allemaal nog even vol moeten houden. Zelf houden zich ze ook niet altijd aan de coronamaatregelen. Het is begrijpelijk dat het onder deze omstandigheden aanlokkelijk is om te roepen dat de maatregelen toch niet werken of dat covid-19 niet meer is dan een griepje. De realiteit is echter dat er nog steeds te weinig bekend is over het virus om zulke uitspraken te doen. Behalve hoogbejaarden met een onderliggende ziekte overlijden er ook jonge mannen die in de kracht van hun leven zijn aan de ziekte. Op de IC’s liggen patiënten met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar. En mensen die aanvankelijk weinig klachten hadden van hun coronabesmetting blijken soms maandenlang ziek te blijven, de zogenaamde Longcovid patiënten. Kortom, zolang er zoveel onduidelijk is en zolang de besmettingscijfers blijven stijgen, is ‘nog even volhouden’ helaas het enige wat we nu kunnen doen.

Share This Post