Share This Post

Hoofdartikels / Milieu / Nieuws / Uncategorised

We moeten stoppen met het demoniseren van diesel

We moeten stoppen met het demoniseren van diesel

Als ik niet beter wist, zou ik zeggen dat het belasteren van diesel voor politici een nationaal tijdverdrijf was geworden. Maar experts waarschuwen dat als deze demonisering voortduurt, een groot deel van de economische ruggengraat van Europa kan worden doorbroken.

Dieselvoertuigen worden op lokaal en nationaal niveau van onze wegen verdreven. Maar hoeveel aandacht is er gegeven aan de miljoenen bedrijfsvoertuigen die goederen leveren?

Niemand ontkent dat diesel een serieus probleem is – het produceert een hoge CO2-uitstoot en is gekoppeld aan kanker. Maar totdat er een haalbaar alternatief is, moeten politici een meer onderlegde kijk op diesel nemen.

De anti-diesel tirades falen om één essentieel feit te erkennen: diesel speelt een centrale rol in het in beweging houden van Europa en het blijft de meest efficiënte brandstof voor langeafstandsleveringen op snelwegen.

Elektrische vrachtwagens zijn een optie, maar een grote hoeveelheid ruimte wordt ingenomen door de batterijen – ruimte die kan worden gebruikt voor vracht. Minder goederen in een vrachtwagen betekent meer vrachtwagens op onze wegen, waardoor er meer file en andere problemen ontstaan.

In het Verenigd Koninkrijk wordt bijvoorbeeld 98% van de leveringen per vrachtwagen gedaan. Sommige kleinere en middelgrote bedrijven kunnen het zich gewoon niet veroorloven hun voertuigen te upgraden naar milieuvriendelijke modellen.

Bedrijfsvoertuigen zijn beschreven als een ‘Assepoester-dienst’ omdat hun rol in de samenleving zo vaak over het hoofd wordt gezien. Het is een schande dat er geen goede fee is om het probleem op te lossen.

Share This Post