Share This Post

Hoofdartikels

Wat veroorzaakt agressie op de weg? En hoe het te beheersen

Wat veroorzaakt agressie op de weg? En hoe het te beheersen

Autorijden kan verschrikkelijk zijn.

Niet alleen vanwege de risico’s (er waren in 2018 wereldwijd 1,35 miljoen verkeersdoden). Of omdat de wegen zo verdomd druk zijn (files hebben de Britse economie vorig jaar bijna £ 8 miljard gekost).

Nee, dat is slechts een deel ervan. Autorijden is verschrikkelijk, omdat het mensen zo boos kan maken.

Agressie op de weg maakt helaas deel uit van het besturen van een voertuig. Niet zozeer de volwaardige discussies die tussen chauffeurs op de weg kunnen plaatsvinden. Meer de passieve uitingen van agressie. Het langdurig toeteren. Een ‘klootz*k’ wat uit een raam wordt geroepen. Of een agressief opgeheven middelvinger.

Uit het jaarlijkse RAC-rapport over autorijden blijkt dat agressie op de weg een groeiende zorg is geworden, waarbij 8% van de bestuurders het als hun grootste zorg achter het stuur ziet.

Een aantal van de meest voorkomende manieren om agressie op de weg te manifesteren, zijn onbeleefde gebaren, toeteren en bumperkleven. Mensen zien sms’en tijdens het rijden echter steeds vaker als agressief.

Hoe agressie op de weg te beheersen

We hebben het allemaal gezien. Velen van ons hebben die gevoelens van agressie achter het stuur zelf ervaren.

Het probleem is dat agressie op de weg niet noodzakelijkerwijs een emotie is die door de acties van een andere bestuurder wordt veroorzaakt. Dat is slechts de trigger. We kunnen ons boos voelen over iets wat met het werk te maken heeft of overstuur zijn over een meningsverschil met een vriend of partner. Hoe dan ook, die negatieve gevoelens kunnen soms uit de hand lopen en we zijn te snel geneigd om de acties van medeweggebruikers op de verkeerde manier op te vatten.

Op onderstaande manieren kun je de gevoelens van agressie op de weg beheersen:

  1. Zorg dat je genoeg slaapt

Ja, ik weet het. Voldoende slaap is als vrachtwagenchauffeur makkelijker gezegd dan gedaan. Maar houd er altijd rekening mee dat niet genoeg slapen je prikkelbaar kan maken en je daarom eerder geneigd bent om te reageren op iets wat je op een andere dag gewoon zou laten gaan.

  1. Luister naar een podcast of audioboek

Richt je aandacht op iets anders dan de weg, namelijk een podcast of audioboek. Door af te stemmen op een verhaal, onderwerp of op iets nieuws leren, moet je je aandacht daarop richten in plaats van op de agressie. Dat alles en je kunt nog steeds veel aandacht aan de weg besteden.

  1. Praat jezelf rustig

Stel jezelf vragen als: “Zou ik er iets mee winnen als ik boos word?” Of: “Wat bereik je met ‘gelijk krijgen’? Haal een paar keer diep adem en zeg tegen jezelf: “Ik laat dit me niet raken.”

  1. Plaats jezelf in de plaats van de andere bestuurder

Probeer je voor te stellen wat er in het leven van andere mensen aan de hand is om hen zo grillig te laten rijden. Door er een verhaal over te maken, kun je in vrede met je eigen reis verder gaan. Misschien moeten ze wel heel nodig naar het toilet. Misschien zat er een zwangere vrouw op de achterbank die moest bevallen. Kortom, laat je fantasie de vrije loop.

Je kan misschien boos zijn, maar ik wed dat je niet iemand in het gezicht zou slaan, omdat hij op een roltrap voor je is gaan staan.

En als je iemand achter het stuur ziet die eruit ziet alsof hij een paar keer diep ademhaalt, zeg dan een bedankje of laat hem voor je gaan…

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>