Share This Post

Uitgelicht

Wat moet je doen na een ongeval?

Wat moet je doen na een ongeval?

Het is te hopen dat het je nooit overkomt, maar als vrachtwagenchauffeur kan het voorkomen dat een ongeval meemaakt of er getuige van bent. Wat moet je dan als eerste doen? En wat zeker niet? Als je getuige bent van een verkeersongeluk, met of zonder slachtoffers, moet je altijd als eerste 112 bellen bij ernstige ongelukken of 0900-8844 als er geen sprake is van spoed, bijvoorbeeld bij een geval van alleen maar wat blikschade.

​Locatie

Als je de hulpdiensten aan de lijn hebt, is het belangrijk om te weten waar je precies bent. De exacte locatie van een ongeval is af te lezen aan de hectometerborden die in de berm staan. De letters en cijfers op dit bord geven aan waar je bent. Het wegnummer A staat voor autosnelweg en N voor Niet-autosnelweg. De A of N worden gevolgd door een specifiek nummer, bijvoorbeeld A27 of N148. De hectometeraanduiding is in cijfers aangegeven, bijvoorbeeld 143.5. Tevens vind je op het hectometerbord de rijbaanaanduiding Li (Links) of Re (Rechts).

​Wanneer bel je 112?

Je belt alleen met 112 als er sprake is van een spoedgeval. Er is sprake van spoed als er iemand gewond is geraakt of als er sprake is van forse schade aan een van betrokken voertuigen. Ook als een van de partijen is doorgereden zonder zijn gegevens achter te laten, of bij een vermoeden van een misdrijf, bijvoorbeeld door drankmisbruik, of er als een buitenlands voertuig bij het ongeluk betrokken is, moet je de politie inschakelen. Verlaat de plaats van het ongeval in ieder geval nooit zonder je eigen gegevens achter te laten. Dit is strafbaar.

​Veiligheid voorop

Bij een ongeval waarbij slachtoffers zijn gevallen, is het van belang om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen in veiligheid gebracht worden. Verplaats gewonde mensen echter niet. Wacht op de hulpdiensten. Gebruik een gevarendriehoek of een andere manier om het verkeer te waarschuwen, maar denk daarbij ook aan je eigen veiligheid.

​Verzamel bewijs

Als de politie en ambulance zijn gebeld en de eventuele slachtoffers veilig zijn, kun je bewijs gaan verzamelen van het ongeluk. Als de voertuigen verplaatst moeten worden, maak dan eerst wat foto’s van de oorspronkelijke situatie. Maak ook foto’s van details van het ongeluk, zoals slipsporen, gebroken autoruiten en andere schade. Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een smartphone met een ingebouwd fototoestel. Een paar digitale foto’s maken is dan snel gebeurd en het geeft later veel relevante informatie.

​Gegevens uitwisselen

Bij een ongeval moet je altijd het Europees schadeformulier invullen, samen met de andere partij. Ga niet in discussie over de schuldvraag. Zorg ervoor dat alle gegevens goed vermeld zijn op het formulier. Als er getuigen zijn van het ongeluk, noteer dan ook hun gegevens. Als laatste moeten beide partijen het schadeformulier ter plekke ondertekenen.

​Veel voorkomende problemen

Bij een ongeval komen vaak dezelfde problemen voor. Ga nooit met anderen in discussie over de schuldvraag. Vul het schadeformulier in en laat de verzekering dit verder uitzoeken. Ga ook nooit in op voorstellen om de schade direct te regelen. Als je voertuig niet meer verder kan rijden door de schade bel dan dan de hulpdienst van je autoverzekering om het voertuig te laten wegslepen. Zie hiervoor je verzekeringspapieren.

​Alleen maar blikschade?

Bij een aanrijding op de snelweg met weinig schade hoeft de politie niet ingeschakeld te worden. Maak foto’s van de situatie en rij vervolgens samen naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats of naar een tankstation. Daar kun je dan rustig en veilig het schadeformulier invullen.

Share This Post