Share This Post

Lijstjes / Vrachtwagens

Wat is een ‘road train’ ?

Wat is een ‘road train’ ?

De letterlijke vertaling van ‘road train’ is trein op de weg. De trein is in dit geval een zeer lange vrachtwagencombinatie. Meestal bestaat deze uit een truck met meerdere aanhangers of opleggers. Deze zogenaamde road trains worden onder andere gebruikt bij werkzaamheden op speciale locaties, zoals in de mijnbouw. Daar komen powertrains van zelfs 100 meter lengte voor. Zulke lengtes zijn echter niet toegestaan op de openbare weg.

​Op de openbare weg

In Nederland kom je niet snel een road train tegen op de openbare weg, maar in landen waar wat meer ruimte is en wat minder files zijn, komen ze veelvuldig voor. Het grote voordeel van deze enorm lange vrachtwagencombinaties is dat er met één transport heel veel lading vervoerd kan worden. Dat is met name handig voor vervoer naar zeer afgelegen gebieden. Road trains kun je dan ook tegenkomen in landen zoals Australië, Canada, de Verenigde Staten, Israël, Syrië, Mexico en Argentinië. Ze staan in Noord-Amerika bekend onder de naam Long Combination Vehicle (LCV). In de Europese Unie komen road trains ook voor. Ze heten dan Ecocombi. Voor de Ecocombi gelden binnen de EU zeer strikte voorwaarden. Buiten de EU zijn de voorwaarden voor road trains meestal wat minder streng.

​Types road train

De lange vrachtwagencombinatie komt in verschillende types voor. Het verschil zit hem met name in het aantal opleggers dat achter de truck geplaatst wordt:

  • ​B-double, deze komen soms ook in Europa voor
  • B-triple
  • Double road train (twee opleggers)
  • AB-triple (drie opleggers)
  • BAB-quad (vier opleggers)
  • ABB-quad (vier opleggers)
  • Triple road train (drie full-size opleggers)
  • 2AB Quad (vier opleggers)
  • Powertrain, alleen in de mijnbouw toestaan

​Australië

In Australië worden road trains regelmatig gebruikt. Ze verzorgen het vervoer naar de afgelegen regio’s, de outback. Spoorwegen zijn in de outback vaak niet aanwezig. Aangezien in Australië veel plaatsen zeer afgelegen liggen, moeten er enorme afstanden worden afgelegd voor goederentransport.  Het gebruik van een extra lange vrachtwagencombinatie is dan voordelig en ook voor de hand liggend. Rijden met deze vrachtwagencombinaties is geen enkel probleem in de outback, omdat daar heel weinig verkeer is. In de grote steden van Australië zijn road trains echter verboden.

In Australië geldt een vrachtwagencombinatie vanaf 36,5 meter lengte als road train. Als maximale lengte is 53,5 meter toegestaan. Een beroemde Australische route voor road trains is het traject Darwin – Alice Springs. Het vervoer over dit traject is echter flink teruggelopen sinds er een nieuwe spoorlijn is geopend.

​Noord-Amerika (Canada, Verenigde Staten)

Ook in Noord-Amerika kun je regelmatig een road train op de weg tegenkomen. In Canada en de Verenigde Staten staan deze bekend als Long Combination Vehicles (LCV). De voorwaarden in Noord-Amerika voor road trains op de openbare weg zijn onder meer dat de vrachtwagencombinaties uit niet meer dan twee of drie aanhangers of opleggers mogen bestaan. Wat betreft de maximale lengte kan dit per Amerikaanse staat verschillen.

​Europa/EU

In Europa zijn road trains een bijzonderheid op de weg. Dat komt onder andere vanwege het ontbreken van ver afgelegen gebieden waar geen trein naartoe gaat. De B-double komt echter wel eens voor, bijvoorbeeld in Finland.

Share This Post