Share This Post

Rijden & Logistiek / Uncategorised / Vrachtwagens

Wat is de impact van bandentarieven?

Wat is de impact van bandentarieven?

Bijna vanaf het moment dat werd aangekondigd dat de EU-tarieven zou opleggen voor vrachtwagenbanden, begon het nieuws invloed te hebben op de markt.

Vrachtwagen- en busbanden komen van oorsprong uit China en worden geïmporteerd naar Europa en zijn begonnen in prijs te stijgen in afwachting van de tarieven.

Vanaf 1 februari van dit jaar heeft de Europese Commissie de invoer van nieuwe en vernieuwde banden voor bedrijfsvoertuigen uit China onderworpen aan registratie. En vanaf 8 mei zijn deze banden € 52 en € 82 duurder geworden. Naar verwachting zullen deze tarieven met terugwerkende kracht tot deze datum worden bijgewerkt.

Distributeurs zeggen dat er tot 37% werd toegevoegd aan bandenprijzen lang voordat de exacte details van het tarief duidelijk werden. Dit was echter in lijn met de officiële gegevens – naar schatting werden Chinese TBR-banden in Europa met ongeveer 26-37% te laag geprijsd.

Volgens gegevens van Eurostat steeg het aantal vrachtwagenbanden dat vanuit China naar Europa werd geïmporteerd van 1,4 miljoen eenheden in 2010 naar 4,37 miljoen eenheden in 2016, wat betekent dat het volume bijna verviervoudigde over een periode van zes jaar.

Deze tarieven maken deel uit van een anti-dumping en anti-subsidie onderzoek van 15 maanden naar Chinese invoer van TBR.

Deze tarieven zullen van invloed blijven op de markt. In welke mate, zal alleen de tijd leren.

Share This Post