Share This Post

Hoofdartikels

Wat gebeurt er als je kijkt, maar niet ziet?

Wat gebeurt er als je kijkt, maar niet ziet?

Er is komt geen einde aan de afleidingen voor iedereen die probeert om een vrachtwagen veilig te besturen. Mobiel, GPS's, waarschuwingen voor het wisselen van rijstrook – ze kunnen allemaal de aandacht van een bestuurder van de weg weghalen.

Je zult je erg bewust zijn van de gevaren van afleiding, maar wist je dat de actie van het afgeleid zijn door deze gadgets een naam heeft? Het staat bekend als onoplettende blindheid – een fenomeen dat al sinds 1992 bestaat. De simpele definitie van onoplettende blindheid is wanneer je tijdens het rijden op iets focust dat betekent dat zelfs als je recht naar iets voor je kijkt, de hersenen moeite hebben om het te ‘zien’ of te registreren dat het er is.

Onderzoekers hebben een voorbeeld van onoplettende blindheid gegeven. Je kunt je de situatie voorstellen: een vrachtwagenchauffeur staat bij de verkeerslichten te wachten om af te slaan. Hij ziet dat er een motorfiets voor hem staat, maar raakt hem toch bijna. De reden daarvoor? Onoplettende blindheid maakt de aanwezigheid van de motor onzichtbaar en richt zich op het veilig maken van de bocht. Het lijkt erop dat onze hersenen niet bedraad zijn om elk stukje stimulus te verwerken en dat onze zintuigen daardoor worden aangetast. Als dit niet het geval was, dan zouden we voortdurend overweldigd worden door informatie en helemaal niet kunnen functioneren. De ironie is dat veel van de gadgets en in-truck-tech van vandaag zijn ontworpen om een hoger niveau van veiligheid te creëren, maar kunnen vaak het tegenovergestelde effect hebben.

Voeg daarbij het hypnotiserende effect van de witte-lijnkoorts (wanneer de eentonigheid van langdurig rijden op saaie snelwegen ervoor zorgt dat de bestuurder onoplettend wordt of gemakkelijker afgeleid) en je kunt zien waarom we dan een probleem hebben. Helaas voor motorrijders lijken ze het slachtoffer te zijn van onoplettende blindheid. Dit komt omdat ze niet hoog op de prioriteitenlijst van de hersenen staan als het informatie filtert.

Sommige chauffeurs zullen naar een naderende fiets kijken – zelfs direct ernaar – maar toch gaan rijden, omdat de fiets ‘onzichtbaar’ is geworden. Gelukkig zijn er manieren om onoplettend rijden tegen te gaan. Naast de voor de hand liggende dingen zoals het niet beantwoorden van de telefoon achter het stuur, het nemen van regelmatige pauzes en het ontvangen van de juiste kaarten en route-plannings-training, is
er ook aandacht voor het rijden en het ontwikkelen van een meer aandachtige denkwijze.

Dit houdt in dat je je concentreert op hoe je je mentaal en fysiek voelt, dingen veel langzamer aan doet en wat dieper ademhaalt. Toegegeven, aandachtig rijden zal niet iedereen aanspreken, maar de meesten van ons zullen het waarschijnlijk tot op zekere hoogte toch doen.

Heb je weleens onoplettende blindheid ervaren tijdens het rijden? Als dat zo is, dan ben je niet de enige. Laat ons weten wat je doet om jezelf op lange afstanden alert te houden.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>