De oorlog in Oekraïne gaat nog altijd door. Hierdoor staan er flinke wachtrijen met vrachtwagens aan de grens bij Oekraïne. Regelmatig is er sprake van files die langer zijn dan 40 km. Dit resulteert niet alleen in enorm ongemak voor de chauffeurs die vaak zonder basisvoorzieningen dagenlang moeten wachten. Het betekent ook een beperking van de goederenstroom tussen Oekraïne en de EU. En dan gaat het met name om het transport van landbouwproducten. Er is nu een oproep door de IRU gedaan om TIR-vrachtwagens voorrang te geven bij de grens. De lange wachtrijen bij de grens zullen hierdoor waarschijnlijk verminderen.
TIR-vrachtwagens
TIR-vrachtwagens zijn te herkennen aan het TIR-bordje dat achterop de vrachtwagen te zien is. TIR staat voor Transports Internationaux Routiers. Het gaat hier om transporten die bij vertrek door de douane geïnspecteerd en verzegeld worden. Pas als het transport op de eindbestemming is aangekomen mag het zegel verbroken worden. Tussentijdse verbreking van de douaneverzegeling is zelfs strafbaar. Deze regeling bestaat al sinds 1975. Tegenwoordig verzenden bedrijven de elektronische TIR- en douaneaangifte-informatie al voor het transport op, zodat TIR-vrachtwagens zonder aanvullende inspecties de grens kunnen oversteken. In de EU-lidstaten en in Oekraïne en andere Balkanlanden maken vervoerders dagelijks gebruik van de TIR regeling.
IRU roept de Europese Commissie op
De IRU (World Road Transport Organisation) roept nu de Europese Commissie op om de TIR-vrachtwagens voorrang te geven bij de grens bij Oekraïne. De lange wachtrijen bij de grens zullen hierdoor verminderen en het goederentransport tussen Oekraïne en de EU komt dan naar verwachting beter op gang. Dit initiatief van de IRU en de lokale verenigingen uit Hongarije, Litouwen, Moldavië, Polen, Roemenië, Servië, Slowakije en Oekraïne zal naar alle waarschijnlijkheid het aantal vrachtwagens dat vracht van Oekraïne naar de EU kan vervoeren, verdubbelen tot verdrievoudigen. De Europese Commissie beraadt zich nog over deze oproep.