Share This Post

Nieuws / Uncategorised / Vrachtwagens

Waarom zijn er zo weinig vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs?

Waarom zijn er zo weinig vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs?

De aantallen zijn aan het toenemen, maar er moet meer gedaan worden om vrouwen in het vrachtvervoer te krijgen. Ellen Voie, directeur en CEO van de ‘Women in Trucking Association’ had hier het volgende over te zeggen: “Er zijn meer vrouwen, maar er zijn niet genoeg vrouwen”. En de statistieken liegen er niet om.

Slechts 8% van de 400.000 mensen in het VK die zowel het LZV certificaat als het getuigschrift vakbekwaamheid hebben bestaat uit vrouwen.[1] In de VS gaat het om 6% en vijf jaar geleden was het 3%. [2] In Nederland is het beter gesteld met 16%. [3]
Shamim Akhtar was de eerste vrachtwagenchauffeuse in Pakistan in 2015.[4] En vorig jaar september mochten vrouwen in Saoedi-Arabië eindelijk rijden.

Volgens Voie zou een toename van vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs goed zijn voor de vrachtvervoer industrie. Ze benadrukte het feit dat vrouwen zich beter met anderen kunnen verbinden en dat vrouwen sneller angstig zijn en dat is best wel handig wanneer je een professionele chauffeur bent.

En laten we niet vergeten dat uit onderzoek is gebleken dat vrouwen minder vaak bij een ongeluk betrokken zijn dan mannen. Wanneer een ongeluk plaatsvindt met een vrouw achter het stuur is er meestal ook minder schade aan het voertuig.

Er zijn een aantal redenen waarom vrachtwagenchauffeurs zo zeldzaam zijn. Diepgewortelde stereotypen, veiligheid op de werkplek en het feit dat vrouwen anders behandeld worden dan hun mannelijke collega’s spelen een belangrijke rol hierin. Dankzij het nieuwe beleid dat vele bedrijven zijn gaan voeren om vrouwen te verwelkomen is er echter veel vooruitgang geboekt.

Het zal niet makkelijk zijn om de aantallen te laten toenemen, maar er zijn genoeg mensen die hier verandering in willen aanbrengen.

Wat zou de industrie nog meer moeten doen om de baan van vrachtwagenchauffeur aantrekkelijk te maken voor vrouwen?

[1] https://www.parliament.uk/business/committees/committees-a-z/commons-select/transport-committee/news-parliament-2015/road-haulage-sector-report-published-16-17/
[2] http://www.ttnews.com/articles/trucking-industry-needs-more-women-younger-workers-says-past-ata-chairman-kevin-burch
[3] https://www.transport-online.nl/site/73042/hoe-is-de-verhouding-manvrouw-in-de-transportsector/
[4] http://www.bbc.co.uk/news/magazine-34922131

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>