Share This Post

Gezondheid / Hoofdartikels

Waarom we over de geestelijke gezondheid en vrachtvervoer moeten blijven praten

Waarom we over de geestelijke gezondheid en vrachtvervoer moeten blijven praten

Wat zijn de belangrijkste dingen die aan de geestelijke gezondheid van mensen bijdragen? Zorgen maken over geld, een gebrek aan sociale steun en stress op het werk. Voor vrachtwagenchauffeurs is dat een full house.

Tot voor kort lag de focus op de fysieke veiligheid van chauffeurs. Echter, met studies die vrachtwagenchauffeurs signaleren die aan psychische problemen lijden  en de hoge mate van depressie en zelfmoord in vergelijking met andere beroepen, beginnen dingen te veranderen en begint de geestelijke gezondheid op de agenda te verschijnen.

Uitdagingen voor vrachtwagenchauffeurs van tegenwoordig zijn heel anders dan die van hun voorgangers. Ontregeling, lagere lonen en verslechterende wegeninfrastructuur zijn slechts enkele van de factoren die de bestuurder stress bezorgen.

Dan is er de toenemende belangstelling voor zelfrijdende voertuigen – iets dat misschien niet meteen op handen is, maar nog steeds zorgen over langdurige werkzekerheid geeft.

En laten we de voortdurende stress van het eenzame karakter van het vrachtvervoer en het voortdurende gebrek aan slaap niet vergeten. Vrachtwagenchauffeurs melden herhaaldelijk de negatieve gevolgen op relaties van tijd die ze buitenshuis doorbrengen en hun voortdurende gevoelens van eenzaamheid. Bovendien staat het bekend dat onvoldoende kwaliteitsslaap krijgen, een nadelige invloed op de geestelijke gezondheid heeft.

Veel van deze factoren vallen buiten de controle van een vrachtwagenchauffeur, maar er zijn verschillende dingen die ze kunnen doen om hun impact te verminderen en voor hun mentale gezondheid te zorgen.

Verminder slaapgebrek: het creëren van consistente rijschema’s om een goed slaappatroon vast te stellen en te behouden, eerder op de reis pauzeren en de inname van cafeïne verminderen, kunnen allemaal een rol spelen.

Onderhoud sterke relaties: technologie helpt chauffeurs om contact met dierbaren te houden. FaceTime en andere face-to-face video-apps kunnen een fysieke aanwezigheid niet vervangen, maar ze kunnen zeker helpen.

Erken dat je niet de enige bent: Vrachtwagenchauffeurs hebben de reputatie om niet om hulp en ondersteuning te vragen wanneer ze die nodig hebben. Dat is langzaam aan het veranderen, maar het is belangrijk dat chauffeurs beseffen wat ze voelen, dat ze niet de enige zijn en er is hulp als je erom vraagt.

Denk je dat een van je collega’s de spanning voelt? Hier lees je hoe je kunt zien wanneer een collega gestrest is. Want onthoud: we zitten hier samen in.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>