Share This Post

Rijden & Logistiek

Waarom het vermijden van bumperkleven soms moeilijker is dan je denkt

Waarom het vermijden van bumperkleven soms moeilijker is dan je denkt

Er zijn veel regels als het gaat om het besturen van een vrachtwagen. Sommigen daarvan zijn onder meer gefocust blijven, voldoende slapen, vroeg richting aangeven en nooit, maar dan ook echt nooit bumperkleven.

Elke vrachtwagenchauffeur die vakbekwaam is, weet dat bumperkleven een slechte gewoonte is. Maar terwijl het afstand houden van je voorligger gemakkelijk genoeg klinkt, kan het moeilijker zijn dan je zou verwachten.

Hier zijn vijf dingen die elke vrachtwagenchauffeur moet weten over bumperkleven.

1. Je bent niet aan het bumperkleven, maar zit je nog te dicht op het voertuig dat voor je rijdt?
Er zullen tijden zijn dat er een grote afstand is tussen jou en het voertuig dat voor je rijd, maar het is altijd de moeite waard om te controleren of die afstand ver genoeg is. Voor velen is de algemene vuistregel om een volledige lengte van de aanhanger aan remafstand te hebben voor elke 15 km/u. Dit moet echter als een minimale afstand worden beschouwd – slecht weer, de staat van je banden en de efficiëntie van je remmen zullen van invloed zijn op die afstanden.

2. Denk twee keer na over rijden in een konvooi opstelling
Je weet dat je het niet moet doen, maar het kan verleidelijk zijn om in konvooi achter andere vrachtwagens te rijden. Het enige dat er voor nodig is, is dat een van de bestuurders een slecht oordeel velt of plotseling moet remmen en een ongeluk is bijna onvermijdelijk. LET OP!

3. Houd een constante snelheid op heuvels
Iets anders dat verleidelijk is wanneer je achter het stuur van een vrachtwagen zit, is het versnellen als je heuvelafwaarts rijd. In theorie helpt dit om voldoende momentum op te bouwen om het verlies aan snelheid op te vangen voordat je de volgende heuvel op gaat, maar de realiteit kan gevaarlijk zijn. Als dit klinkt als een vertrouwde gewoonte, dan moet je je ervan bewust zijn dat, afhankelijk van wat het verkeer bovenaan of onderaan de heuvel aan het doen is, je ineens misschien aan het bumperkleven bent.

4. Houd rekening met omstandigheden
Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op hoe je rijdt. Snelheid, het weer en de hoeveelheid verkeer moeten allemaal in overweging worden genomen bij het meten van veilige reisafstanden. Houd er rekening mee dat andere voertuigen vaak boven de wettelijke snelheidslimiet rijden en hoe voller een weg is, hoe groter het risico op een file. Net als bij natte wegen, mist of sneeuw betekent het dat alle voertuigen veel meer ruimte nodig hebben om te remmen. De combinatie van slecht zicht en bumperkleven is er zeker een om te vermijden.

5 Houd rekening met andere weggebruikers
Je zou je uiterste best kunnen doen om bumperkleven te voorkomen, maar hetzelfde geldt niet voor anderen om je heen. Door de slipstream, zullen sommige bestuurders opzettelijk gaan bumperkleven bij een vrachtwagen om de weerstand van hun auto te verminderen en als gevolg daarvan ook het brandstofverbruik te verminderen. Dit kan zeer gevaarlijk zijn – niet in de laatste plaats omdat vrachtwagenchauffeurs het moeilijk kunnen zien – dus houd rekening met voertuigen achter je.

Meer dan waarschijnlijk zul je veilig rijden, op de juiste snelheidslimiet en je best doen om bumperkleven te voorkomen. Houdt je vingers gekruist, dat andere weggebruikers zullen volgen.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>