Share This Post

Hoofdartikels

Waarom Code 95 nuttig en noodzakelijk is

Waarom Code 95 nuttig en noodzakelijk is

​Alle Nederlandse beroepschauffeurs zijn verplicht om na het behalen van het rijbewijs hun kennis en vaardigheden op peil te houden door middel van een nascholingsprogramma dat bekend staat als Code 95. Niet alle chauffeurs zien het nut van deze regeling in. Maar net zoals een chirurg ieder jaar op nascholing moet om de laatste (operatie)technieken onder de knie te krijgen, zo geldt dat ook voor chauffeurs. Nieuwe verkeersregels, digitale kennis en andere handigheden kun je tijdens verschillende cursussen leren. Iedere 5 jaar is 35 uur nascholing verplicht volgens Code 95. Aangezien 1 cursusdag telt voor 7 uur, betekent dit in de praktijk dat je 5 dagen cursus moet volgen.

​Vrijstelling voor Code 95

Sommige beroepschauffeurs zijn niet verplicht om Code 95 te behalen. Deze vrijstelling geldt bijvoorbeeld voor brandweerlieden en politiemensen. Ook chauffeurs die een vrachtauto of een bus alleen voor privédoeleinden gebruiken, hebben geen code 95 nodig.

​​Gecertificeerde cursussen voor Code 95

Er is een ruime keuze aan cursussen die bekend zijn bij het CBR en die dus meetellen voor Code 95. Let hier wel goed op. Als een cursus niet gecertificeerd is, telt deze niet mee. De keuze van het onderwerp van de cursus is vrij. We zetten hieronder een paar categorieën voor je op een rijtje.

​Code 95 cursussen over digitale hulpmiddelen

De wereld verandert snel. Er zijn de afgelopen tijd steeds meer digitale hulpmiddelen bij gekomen die het rijden veiliger maken, maar soms ook ingewikkelder. Niet alle chauffeurs zijn echter even digitaal vaardig. Stel jezelf de vraag of je kennis over deze nieuwe systemen helemaal ‘up to date’ is en geef een eerlijk antwoord. Er zijn cursussen te vinden waarin deze ondersteunende systemen in vrachtwagens uitgebreid behandeld worden. Tot dezelfde categorie behoren ook cursussen over het gebruik van de digitale tachograaf.

​Code 95 cursussen over het rijden zelf

Goed rijden? Dat kan ik al, zeggen veel chauffeurs. Maar is dat ook zo? Wat weet je bijvoorbeeld over Het Nieuwe Rijden? Er wordt tegenwoordig steeds meer aandacht gegeven aan duurzaamheid. Zuiniger rijden hoort daar ook bij. Een rijstijl waarbij je zo min mogelijk brandstof gebruikt, is wellicht een andere rijstijl dan die je jezelf hebt aangeleerd. Tot deze categorie horen ook andere cursussen over het rijden zelf, zoals de cursus beter leren manoeuvreren.

​Code 95 cursussen over de chauffeur zelf

Lifestyle (of leefstijl) is een modewoord dat je misschien niet direct associeert met truckers. Maar ook voor beroepschauffeurs is bijvoorbeeld voldoende beweging en gezond eten van groot belang. Cursussen die gaan over het aanpassen van je huidige leefstijl naar een gezondere leefstijl en ook cursussen die handelen over fysieke belasting en hoe je overbelasting kunt voorkomen horen in dit rijtje thuis.

​Nascholing is nuttig en noodzakelijk

Zoals gezegd is de keuze aan cursussen ruim. Van een cursus hoe een lading goed te zekeren tot een cursus EHBO. Maar ook cursussen verkeerseducatie waarin nieuwe verkeersregels aan de orde komen. Er is dus voor ieder wat wils. Laat je code 95 niet verlopen, maar begin op tijd met je te oriënteren op de mogelijkheden.

Voor meer informatie kun je onder andere terecht op de website van evofenedex.

Share This Post