[icegram campaigns=”655″]
Geautomatiseerde transmissie bestaat in Europa misschien al een paar jaar, maar dat is niet het geval in de VS.
In Europa begonnen vrachtwagenchauffeurs in het begin van de jaren 2000 met automatische transmissies. Zo lanceerde bijvoorbeeld Volvo in 2002 zijn I-shift-transmissie in Europa en tegen het einde van het decennium was ongeveer 75% van de Europese vrachtwagens uitgerust met een geautomatiseerde transmissie.
De technologie ging in de VS veel trager van start. Maar meer recent, doordat vrachtwagenbedrijven onder toenemende druk stonden om nieuwe voertuigen efficiënter en gemakkelijker te bedienen te maken, is dit veranderd.
Velen zullen betogen dat het tijd werd. Voor een industrie die moeite heeft om chauffeurs te werven en wanhopig zijn om de kosten te verlagen, lijkt een automatisering van het schakelen van versnellingen geen moeilijke keus.
Dus waarom heeft het in de VS zo lang geduurd voordat de handgeschakelde versnellingsbak uit de cabines werden verwijderd? Het komt allemaal neer op controle – of beter gezegd, de extra mate van controle die een handgeschakelde versnellingsbak biedt.
Het heeft ook veel te maken met het feit dat vroege versies van de automatische technologie problemen hadden met de communicatie met de motoren, wat leidde tot ongelijke versnelling wisselingen. Simpel gezegd, ervaren chauffeurs in de Verenigde Staten waren terughoudend om met onervaren software om te gaan.
De technologie heeft echter in de loop der jaren een lange weg afgelegd en heeft veel van die frustraties weggenomen. Nieuwe geautomatiseerde technologie is meer geïntegreerd in de vrachtwagens en de computers zijn nauwkeuriger.
Dingen veranderen langzaam aan de andere kant van de vijver, maar er zullen altijd mensen zijn die er niet van overtuigd zijn dat automatisch beter is. Maar laten we wel wezen, als automatische transmissie meer chauffeurs en een eenvoudigere training betekent, dan moeten we er allemaal voor in zijn.