Share This Post

Nieuws / Uncategorised / Vrachtwagens

Vrouwen in de transportsector: Het is tijd voor verandering

Vrouwen in de transportsector: Het is tijd voor verandering

Vrachtvervoer is altijd een door mannen gedomineerd beroep geweest. Tegenwoordig bestaat slechts 7% van de chauffeurs en 14% van het management uit vrouwen.

Ondanks het feit dat we een tekort hebben aan chauffeurs blijft de ratio van vrouwen hetzelfde. Met een jaarlijks personeelsverloop van 90%-300% kan de industrie het zich niet veroorloven om de helft van de potentiële werknemers buiten te sluiten.

Ellen Voie, president en CEO van ‘The Women in Trucking Association’ had hier het volgende over te zeggen: “Vrouwen hebben het gevoel dat ze niet eerlijk behandeld worden”. (1)

“Ze hebben het gevoel dat ze, in vergelijking met hun mannelijke tegenhangers, minder eerlijk behandeld worden door de dispatchers en dat ze niet altijd op de beste wijze behandeld worden door andere mannen”.

Klachten worden vaak niet serieus genomen en ze komen bijna nooit in een rechtbank terecht. Als ‘oplossing’ verlaten vrouwen hun beroep en dat wordt dan weer als een bevestiging gezien dat vrouwen ‘het werk niet aankunnen’.

Seksuele intimidatie op de werkplek is een aanhoudend probleem dat een impact heeft op alle industrieën, van Hollywood tot aan vrachtvervoer. Na jaren van stilte spreken vrouwen zich eindelijk uit.

Nu het gesprek meer over de ervaringen van vrouwen op de werkplek gaat en #MeToo in kracht aan het toenemen is, wordt het tijd dat de vrachtvervoer industrie zichzelf ook een aantal ongemakkelijke vragen gaat stellen.

Ik heb in het verleden met een aantal vrouwelijke chauffeurs samengewerkt en ik heb er spijt van dat ik mijn collega’s niet wat vaker ter verantwoording heb geroepen. Wanneer een vrouw ermee stopt is het een verlies voor de industrie en de persoon zelf.

Oh en heb ik dit al vermeld? De gegevens van wagenparkbeheer provider Omnitracs tonen aan dat vrouwen minder vaak bij ongelukken betrokken zijn en dat ze per jaar meer kilometers afleggen dan mannen… (2)

Wat moet er volgens jou gedaan worden om de industrie vrouwvriendelijker te maken?

 

 

 

1. http://www.fleetowner.com/driver-management/safety-major-concern-women-trucking
2. http://www.mhlnews.com/global-supply-chain/no-gender-pay-gap-trucking-international-women-s-day

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>