Share This Post

EU / Technologie

Vrachtwagens op waterstof: een reëel alternatief?

Vrachtwagens op waterstof: een reëel alternatief?

Het Amerikaanse bedrijf Hyzon Motors opent binnenkort in Groningen de eerste productiefaciliteit in Nederland waar trucks gefabriceerd gaan worden die geheel op waterstof rijden. Deze nieuwe fabriek levert mogelijk duizend banen op voor de regio. Het bedrijf verwacht dat de eerste 100 waterstoftrucks al eind 2021 zullen worden afgeleverd.

Dit initiatief is onderdeel van een samenwerkingsverband tussen Hyzon Motors Europe BV en het Groningse bedrijf Holthausen Clean Technology. Daarmee wordt Groningen tevens de plek waar het nieuwe Europese hoofdkantoor van Hyzon Motors wordt gevestigd.

Wereldwijd aanwezig

Hyzon Motors is een van oorsprong Aziatische firma. Het hoofdkantoor van dit bedrijf staat in Singapore. Het bedrijf houdt zich al langer bezig met de productie van trucks en bussen die op waterstof rijden. De eerste fabriek van deze firma staat in China. Hier wordt een productie van 600 waterstoftrucks per jaar gehaald. Het doel is om de productie in China op te hogen naar 1500 vrachtwagens per jaar.

Hyzon Motors heeft inmiddels meer fabrieken op de wereld gezet. De tweede fabriek van Hyzon staat in New York. Deze is bedoeld om het continent Noord-Amerika te voorzien van waterstoftrucks. De fabriek in Groningen is bedoeld voor de Europese markt. Daarnaast gaat Hyzon Motors binnenkort ook een fabriek in Australië openen.

Er gaat niets boven Groningen

Hyzon Motors Europe BV, de Europese tak van Hyzon Motors, is recent een joint venture aangegaan met de firma Holthausen om in Groningen een fabriek op te zetten die waterstoftrucks gaat produceren voor de Europese markt. Beide bedrijven denken dat dit goed mogelijk is, omdat binnen de EU veel interesse is voor vervoersmiddelen op (groene) waterstof. Dat betekent tevens dat er aanzienlijke bedragen aan subsidie beschikbaar zijn. Het is de bedoeling dat de fabriek in Groningen in eerste instantie zo’n 500 vrachtwagens per jaar gaat produceren. Het uiteindelijk doel is een productie van 2000 waterstoftrucks per jaar voor de Europese markt.

Schone vrachtwagens

Er is volgens de Groningse firma Holthausen voldoende belangstelling voor een emissieloos alternatief voor diesel trucks. De firma Holthausen is net zoals de firma Hyzon Motors al langer bezig met het ontwikkelen van waterstofvoertuigen. Via de nieuw opgerichte joint venture willen beide bedrijven samen de Europese markt gaan veroveren. Hyzon Motors Europe BV wordt het eerste bedrijf in Europa dat zero emissie vrachtwagens gaat produceren. Het bedrijf is tevens het enige bedrijf ter wereld dat waterstoftrucks levert met een gewicht van meer dan 40 ton. De Hyzon waterstoftrucks zijn voorzien van een brandstofcel met een capaciteit van 100 kW. De waterstoftanks kunnen bij veel trucks eenvoudig achter de cabine geplaatst worden.

Het Waterstof Plan van de EU

Niet onbelangrijk is het gegeven dat er ruime mogelijkheden voor subsidie zijn binnen Europa voor de ontwikkeling en productie van waterstoftrucks. Zo bestaat al enige tijd het Waterstof Plan van de EU met ruim € 140 miljard aan subsidie in de pot. In Duitsland is recent de Nationale Waterstof Strategie van start gegaan met € 9 miljard als stimulans onder andere voor verdere vergroening van de transportsector.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>