Share This Post

Milieu

Vrachtwagens op gas zijn niet zo goed voor het milieu als beweerd wordt

Vrachtwagens op gas zijn niet zo goed voor het milieu als beweerd wordt

Weet je nog toen vrachtwagenfabrikanten ons vertelden dat vrachtwagens met vloeibaar aardgas (LNG) beter voor het milieu waren dan dieselwagens? 

Nou, die hadden het fout. In feite zijn ze tot vijf keer meer vervuilend.

Testen in opdracht van de Nederlandse overheid hebben bewezen dat LNG-vrachtwagens de uitstoot van stikstofoxide (NOx) met meer dan 30% verminderen, onzin is. Er worden nu oproepen gedaan aan EU-regeringen om met het promoten van LNG-vrachtwagens te stoppen en een einde te maken aan de lage belastingen op fossiel gas voor transport.

Volgens de resultaten stoten de drie geteste LNG-vrachtwagens tussen de twee en vijf keer meer giftige NOx uit dan de dieselwagen met het laagste testresultaat bij het rijden in stedelijke gebieden, regionale wegen en snelwegen. In de stad en stedelijke gebieden gaven de gastrucks twee tot 3,5 keer meer NOx uit dan de dieselmotor met de laagste uitstoot.

Stef Cornelis, manager schone vrachtwagens bij Transport en Milieu, zei: “Gaswagens zijn niet schoon en kunnen zelfs slechter zijn dan diesel. Het is tijd voor beleidsmakers om het bewijs opnieuw te bekijken en een einde te maken aan subsidies voor gastrucks, investeringen in LNG-infrastructuur en belastingvoordelen voor wat gewoon een andere vervuilende fossiele brandstof is.”

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>