Share This Post

Technologie / Uncategorised

Vrachtwagens op afstandsbediening

Vrachtwagens op afstandsbediening

De autonome voertuigindustrie lijkt de controle door mensen weg te willen nemen, maar dat is niet het hele verhaal.

Er is een race gaande voor de ontwikkeling en de inzet van robot-auto en robot-vrachtwagen technologie. Deze bedrijven realiseren zich echter dat, ongeacht hoe goed het systeem van zelfrijdende voertuigen ook in elkaar zit, ze het menselijke aspect niet kunnen recreëren. Mensen kunnen namelijk op basis van een complexe situatie een beslissing nemen. Echt waar? Dat konden we ze wel al eerder vertellen…

Dit probleem kan op een simpele wijze opgelost worden door ieder zelfrijdend voertuig te voorzien van een chauffeur die het stuur kan overnemen. Voor de makers van autonome voertuigen bestaan er echter geen stuurwielen in de toekomst… Althans niet in het voertuig zelf.

Een groot deel van de zelfrijdende bedrijven is van plan om vanuit callcenters fleets van robot-auto’s te beheren en daarnaast willen ze via een opstelling van een stuurwiel en pedalen de controle over kunnen nemen.

Deze technologie kan ook toegepast worden op vrachtwagens. Een aantal startups zijn systemen aan het ontwikkelen waarmee vrachtwagens zichzelf op rechte wegen kunnen besturen en mensen het stuur kunnen overnemen wanneer de condities complexer worden.

De chauffeurs zouden zich niet in de vrachtwagen bevinden, ze zouden zelfs honderden kilometers van de vrachtwagen verwijderd kunnen zijn, maar ze zouden wel in de bestuurdersstoel zitten.

De meeste zelfrijdende startups laten niet veel informatie los over de menselijke afhankelijkheid, maar dat betekent niet dat het niet een onderdeel van het plan kan zijn.

Wat is jouw mening? Is het op afstand besturen van voertuigen de beste optie sinds we zelfrijdende technologie niet kunnen vermijden?

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>