Share This Post

Vrachtwagens

Vrachtwagens met verlengde cabine ook in Nederland toegestaan

Vrachtwagens met verlengde cabine ook in Nederland toegestaan

Vrachtwagens met een nieuwe en aerodynamische verlengde cabine zijn vanaf heden ook in Nederland toegestaan. Deze aerodynamische cabines zijn in de regel langer dan het maximum dat aan cabines in Nederland is toegestaan, maar het is nu officieel toegelaten dat ze langer zijn dan combinaties met een standaardcabine. De Nederlandse voertuigenwet is hiervoor aangepast en deze aanpassing is nu in werking getreden.

EU-wetgeving

De maximale afmetingen voor vrachtauto’s en aanhangwagens in het nationale en internationale goederenvervoer zijn vastgelegd in een EU-vervoersrichtlijn. Trekkers met een oplegger mogen maximaal 16,50 meter zijn en vrachtauto’s met aanhangwagen niet meer dan 18,75 meter. Volgens nieuwe EU-wetgeving mogen combinaties met verlengde cabines langer zijn dan deze genoemde maxima. Deze nieuwe EU-wetgeving voor verlengde cabines geldt al sinds 1 september 2020. Alle EU-landen dienen hierop hun eigen wetgeving aan te passen. Veel landen hebben dat al gedaan, maar Nederland heeft daar nog even mee gewacht. Inmiddels is deze wijziging in de Regeling Voertuigen officieel vastgelegd.

Voertuigfabrikanten aan zet

Om voertuigfabrikanten te stimuleren om meer gestroomlijnde cabines te ontwikkelen die duurzamer, veiliger en comfortabeler zijn, is deze wijziging in de wet doorgevoerd. De Europese Commissie heeft al eerder besloten dat de extra lengte van de cabine niet ten koste mag gaan van de laadlengte. Combinaties met verlengde cabines mogen dus langer zijn dan het eerder ingestelde maximum. Deze wijziging in de wet is goed nieuws voor bijvoorbeeld DAF die al nieuwe trucks heeft met zo’n verlengde cabine.

Lange zware vrachtvoertuigen uitgezonderd

De nieuwe wet geldt (nog) niet voor lange zware vrachtvoertuigen (LZV) met een verlengde cabine. De EU-wetgeving doet geen uitspraak over LZV’s. In Nederland dienen LZV’s met een verlengde cabine vooralsnog binnen de 25,25 meter te blijven. Wel is er binnenkort overleg tussen de transportbranche en de overheid om te bespreken of dit maximum voor LZV’s met een verlengde cabine kan worden opgeheven. Wordt dus vervolgd.

Share This Post