Share This Post

Hoofdartikels

Vrachtwagenchauffeurs tekort verspreidt zich over Europa

Vrachtwagenchauffeurs tekort verspreidt zich over Europa

Volgens een rapport van de International Road Haulage Union (IRU) verspreidt het tekort aan vrachtwagenchauffeurs zich nu in een alarmerend tempo door Europa. Volgens Tackling Driver-tekort in Europa is er in Europa momenteel een gemiddelde van 21% tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Met andere woorden, voor elke vijf vacatures voor chauffeurs worden er maar vier gevuld.
De crisis bevindt zich in verschillende landen op verschillende niveaus. In het VK verliest de industrie 50 chauffeurs per dag. In Duitsland zullen in 2027 ongeveer 185.000 posities leeg zijn. In Roemenië is het chauffeurstekort 37%. Het rapport stelt dat als het zo doorgaat, we in de nabije toekomst een tekort van bijna 70% kunnen verwachten.
Het rapport geeft ook de belangrijkste uitdagingen aan voor het werven van chauffeurs. Deze omvatten: slechte publieke perceptie van de baan; moeilijke werkomstandigheden; een verouderende beroepsbevolking; en de problemen bij het aantrekken van jongere bestuurders en vrouwen in de industrie.

In het rapport wordt opgemerkt: “In Duitsland bijvoorbeeld, zijn jongeren verplicht om op de leeftijd van 16 of 17 jaar een carrièrepad te kiezen, terwijl ze minstens 21 moeten zijn voordat ze het beroep van buschauffeurs kunnen betreden.

“Daarom zijn de meeste jonge mensen al op alternatieve carrièrepaden voordat ze de wettelijke leeftijd bereiken om zich te kwalificeren als chauffeurs.”

Andere belemmeringen zijn de kosten van £ 3000 voor de kwalificatie van chauffeurs in het
VK. Met betrekking tot het aantrekken van meer vrouwen, suggereert het rapport dat betere
beveiliging en chauffeursfaciliteiten meer vrouwen kunnen aantrekken en gunstig zijn voor
de sector als geheel.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>