Share This Post

Gezondheid / Nieuws

Vrachtwagenchauffeur voorkomt zelfdoding

Vrachtwagenchauffeur voorkomt zelfdoding

Een oplettende vrachtwagenchauffeur voorkwam begin april een zelfdoding door zijn vrachtauto onder een viaduct op de N279 bij Helmond te rijden. Hij zag dat iemand daar vanaf wilde springen. De vrachtwagenchauffeur aarzelde niet en zette zijn truck recht onder het viaduct. Hij reed daarbij tegen het verkeer in. Het slachtoffer kwam vervolgens op het dak van zijn vrachtwagen terecht en niet op de weg. De N279 was daarna enige tijd geheel afgesloten.

​Zelfmoordpoging verijdeld

Dankzij de snelle actie van de chauffeur belandde het slachtoffer niet tussen het rijdende verkeer. De afstand vanaf het viaduct tot het dak van de vrachtwagen bedroeg slechts enkele meters. De brandweer van Helmond kwam daarna om het slachtoffer van het dak te halen. De ingeschakelde agenten en ambulancemedewerkers ontfermden zich vervolgens over het slachtoffer, die ter controle naar het ziekenhuis is gebracht en uiteraard psychische hulp krijgt.

​Zelfdoding in het verkeer

Zelfdoding in het verkeer komt regelmatig voor. Soms wordt een verkeersongeval dat een zelfdoding lijkt te zijn toch genoteerd als ongeluk. Dat is bijvoorbeeld het geval als een auto of motor frontaal tegen een tegemoetkomende vrachtwagen inrijdt. In sommige gevallen kan de politie aan de hand van getuigenverklaringen de conclusie trekken dat zelfdoding aannemelijk is, maar vaak is er geen echt bewijs.

​Tegen een boom

Uit cijfers van het CBS blijkt dat jaarlijks zo’n 1.900 mensen in Nederland zelfmoord plegen. In een klein aantal gevallen gaat het om zelfmoord via een verkeersongeval. Als iemand tegen een boom rijdt en ter plekke overlijdt, kan er sprake zijn van een noodlottig ongeluk vanwege bijvoorbeeld een technisch probleem of slechte weersomstandigheden. Wanneer er in zo’n geval geen getuigen van het ongeluk zijn en ook geen andere aanwijzingen, zoals een afscheidsbrief, blijft het vaak bij een vermoeden van zelfdoding.

​Andere verkeersdeelnemers in gevaar brengen

Zeker als het gaat om mensen die zichzelf willen doden door bijvoorbeeld recht op een vrachtwagen in te rijden, kun je je afvragen waarom iemand niet alleen zichzelf, maar ook anderen bewust in gevaar brengt. Volgens experts hebben suïcidale mensen last van bewustzijnsvernauwing. Zij denken niet meer redelijk. Alleen hun eigen problemen zijn van belang. Aan het welzijn van anderen denken zij niet.

In het algemeen kun je stellen dat depressiviteit en autorijden een risicovolle combinatie is. Niet iedereen rijdt frontaal op een vrachtwagen in, maar sommige depressieve mensen nemen extra risico’s in het verkeer met als achterliggende gedachte dat zij een dodelijk ongeluk niet zo erg zouden vinden. Dit kan tot gevaarlijke situaties op de weg leiden.

​Vrachtwagenchauffeurs

De heldhaftige vrachtwagenchauffeur die de zelfdoding wist te verijdelen, heeft misschien ook enige psychische hulp nodig. Na een traumatische ervaring zoals een (poging tot) zelfdoding kunnen getuigen in later stadium een posttraumatische stressstoornis ontwikkelen. Dat geldt natuurlijk ook voor chauffeurs die onderdeel zijn van een verkeersongeval dat later een zelfdoding blijkt te zijn.

Vragen of gedachten over zelfdoding? Bel 113 of gratis 0800-0113, of ga naar www.113.nl.

 

Share This Post