Share This Post

Rijden & Logistiek

Vrachtwagen rijdt (alweer) tegen viaduct in Waalwijk

Vrachtwagen rijdt (alweer) tegen viaduct in Waalwijk

Eind november reed er opnieuw een vrachtwagenchauffeur met zijn vrachtwagen tegen het beruchte viaduct in Waalwijk. Ondanks de vele waarschuwingsborden reed hij zijn vrachtwagen klem. De hele trailer was kapot. Het viaduct bij de Hertog Janstraat en de A59 is al jaren berucht. Tientallen keren hebben chauffeurs in de afgelopen jaren hun vrachtwagen klemvast gereden onder dit viaduct. Omdat er zoveel problemen zijn bij dit viaduct, is twee jaar geleden besloten een groot matrixbord neer te zetten. Op dit bord staat de maximale hoogte luid en duidelijk aangegeven. Maar helaas, ook dit keer mocht het waarschuwen niet baten.

Inschatten hoogte gaat vaak fout

Dit soort incidenten komt relatief vaak voor. Het inschatten van de hoogte van de eigen truck is voor sommige chauffeurs blijkbaar een probleem. Het vastlopen van vrachtwagens onder viaducten kost het rijk per jaar miljoenen euro’s. De schade aan bruggen, viaducten en tunnels is enorm. Daarnaast zorgen deze incidenten vaak ook voor files. In veel gevallen is er sprake van een buitenlandse chauffeur die niet bekend is met de verkeerssituatie en die vaak de Nederlandse waarschuwingsborden niet goed begrepen heeft. Maar ook verouderde informatie in een navigatiesysteem of een recent veranderde hoogte van een viaduct, vanwege bijvoorbeeld een nieuwe laag asfalt, kan de oorzaak zijn. Kortom, het kan iedere chauffeur overkomen dat hij of zij klem komt te zitten onder een viaduct of in een tunnel.

​​Aansprakelijkheid ligt bij de bestuurder

Particulieren met een gehuurd bestelbusje komen ook regelmatig vast te zitten. Zij zijn gewend om met hun auto altijd overal onderdoor te kunnen rijden. Hoe hoog hun bestelbusje is, weten ze vaak niet. In ieder geval geldt dat de veroorzaker van het incident altijd aansprakelijk is voor de schade. Dat kan voor particulieren en voor bedrijven aardig in de papieren lopen. Mocht de veroorzaker niet te achterhalen zijn, dan draait de Rijkswaterstaat op voor de schade.

Share This Post