Een nieuwsbericht dat je vaak leest in de krant of op internet. Vrachtwagen ramt viaduct. Vrachtwagen komt klem te zitten in tunnel. Blijkbaar weten chauffeurs niet zo goed hoe hoog hun vrachtwagens zijn. Of ze letten niet goed op. Deze verkeerde inschattingen kosten het rijk per jaar miljoenen euro’s. In 2015 werden de kosten door beschadiging van viaducten en tunnels door vastgelopen vrachtwagens op zo’n 165 miljoen geschat. In datzelfde jaar werden volgens de jaarcijfers van Rijkswaterstaat de achttien tunnels in Nederland elfduizend keer afgesloten vanwege een vastgelopen vrachtwagen. Gevolg: extra files in een land waarin dagelijks al zoveel files staan.
Tunnels en viaducten
Nummer 1 in de top 5 van tunnels met afsluitingen vanwege een te hoge vrachtwagen is de Velsertunnel met bijna 9000 meldingen.
In 2015 zag de de rest van de top 5 er zo uit:
- Velsertunnel met 8.677 meldingen
- Coentunnel met 1.249 meldingen
- Drechttunnel met 438 meldingen
- Zeeburgertunnel met 326 meldingen
- Swalmentunnel met 146 meldingen
Dit zijn enorme aantallen. Neem bijvoorbeeld de Coentunnel die maar liefst 1249 keer werd afgesloten. Dat betekende gemiddeld drie tot vier keer per dag (!) een vastgelopen vrachtwagen.
Oorzaken van vastlopen
Er zijn verschillende oorzaken te benoemen waarom het rammen van een viaduct of het vastlopen in een tunnel zo vaak voorkomt. In zo’n 50 tot 80 procent van de gevallen gaat het om een buitenlandse chauffeur die de veroorzaker is van het ongeluk. Niet goed bekend zijn met de verkeerssituatie of de verkeersborden niet gezien of niet goed geïnterpreteerd hebben, is in dergelijke gevallen vaak de reden van het ongeluk. Niet goed opletten, omdat je net op je mobiele telefoon kijkt, kan tevens een oorzaak zijn. Ook kan verouderde informatie in je navigatiesysteem een reden zijn voor deze ongelukken.
Wegwerkzaamheden
Een andere reden is dat bij wegwerkzaamheden soms een nieuwe laag asfalt in de tunnel of onder het viaduct wordt gelegd. Daardoor verandert de hoogte van de doorgang. Dat is weinig, maar soms toch net te veel. Een tunnel of een viaduct waar een vrachtwagen altijd doorheen kon, kan dat dan ineens niet meer. Veel vrachtwagenchauffeurs die altijd dezelfde route nemen, worden hierdoor verrast. Ze letten niet op de borden, want ze konden er toch altijd onderdoor rijden?
Huurauto’s
Behalve professionele vrachtwagenchauffeurs zijn het ook particulieren die vast komen te zitten, omdat ze de hoogte van hun voertuig verkeerd hebben ingeschat. Dit gebeurt dan bijvoorbeeld bij het huren van een hoge bestelbus of een kleine vrachtwagen. Ook particulieren letten blijkbaar niet goed op of denken dat het wel kan. Verhuurbedrijven hebben in de verhuurcontracten met grote letters de hoogte van het vervoersmiddel staan. Desondanks gaat het toch nog regelmatig mis.
A59-viaduct bij de Hertog Janstraat in Waalwijk
Een voorbeeld van een viaduct waar het vaak fout gaat, is het Waalwijkse viaduct op de A59. Toegegeven, dit viaduct is met 3,60 meter een laag viaduct, maar dat staat luid en duidelijk aangegeven. Daarnaast is vanuit het centrum van Waalwijk een hoogtebalk met kettingen geplaatst. Desalniettemin gaat het bij dit viaduct nog veel te vaak mis.
Rijkswaterstaat
De veroorzaker van het ongeluk is in principe aansprakelijk voor de schade. Soms gebeurt het echter dat de veroorzaker van de schade niet te achterhalen is. In die gevallen draait de staat op voor de schade. In een poging om dergelijke ongelukken te voorkomen hanteert Rijkswaterstaat tegenwoordig een minimale standaardhoogte van 4,60 meter voor viaducten.