Share This Post

Vrachtwagens

Vrachtwagen met 2 miljoen kilometer op de teller

Vrachtwagen met 2 miljoen kilometer op de teller

Vijftig rondjes over de evenaar staat ongeveer gelijk aan twee miljoen kilometer. Dat is de afstand die de DAF XF105 van chauffeur Arie Hoeke heeft gereden. Op dinsdag 10 augustus 2021 sprong de kilometerteller van zijn truck van 1.999.999 echter op nul. De teller van de DAF was namelijk niet berekend op twee miljoen kilometer. Dat was een kleine teleurstelling voor Arie Hoeke.

Arie Hoeke

De 51-jarige Arie Hoeke werkt al 34 jaar bij de Brabantse onderneming E. van Wijk. Ter hoogte van Apeldoorn ging hij op 10 augustus j.l. even van de snelweg af om wat foto’s en een filmpje van de kilometerteller te maken. Hij verwachtte namelijk dat de 2.000.000 op de teller zou verschijnen. Helaas heeft DAF daar blijkbaar niet op gerekend bij de productie van deze trucks. Er verscheen dus een nul op de teller.

Zeldzaam

Dat een vrachtwagen twee miljoen kilometer haalt, is hoogst zeldzaam. Gemiddeld gaat een vrachtwagen tussen de 1,1 en 1,5 miljoen kilometer mee. Maar de DAF XF105 van Arie was nog altijd in prima conditie. Daarom besloot het bedrijf waar Arie werkt om te blijven investeren in het onderhoud van deze bijzondere  truck. Met als gevolg dat de twee miljoen kilometer uiteindelijk gehaald is.

Bouwjaar 2005

De ervaren chauffeur Arie rijdt sinds 2015 in deze truck. Toen stond er al 1,4 miljoen op de teller. De truck is van bouwjaar 2005 en werd aanvankelijk vooral gebruikt voor verre bestemmingen. Arie gebruikt de vrachtwagen tegenwoordig met name voor groupagewerk in de Benelux. De truck maakt nu weliswaar relatief weinig kilometers, maar de wagen heeft veel te lijden van bijvoorbeeld wat Arie het ‘Belgische hobbelasfalt’ noemt. Desondanks is de vrachtwagen nog altijd in goede staat, mede dankzij het uitstekende werk van de monteurs die bij E. van Wijk werken..

Gewoon doorrijden

Arie is van plan nog heel wat kilometers te maken in zijn DAF. Hij zou er mee naar verre landen durven te rijden, maar hij blijft tegenwoordig om privé redenen liever wat dichter bij huis.

Wie ook zoveel kilometers uit een vrachtwagen wil halen, moet volgens Arie vooral een kalme rijstijl hanteren. Daarbij is goed anticiperen op het verkeer en rustig accelereren heel belangrijk. Haastige spoed is zelden goed voor trucks. Je kunt beter proberen te genieten van de omgeving. Dat is beter voor de vrachtwagen en ook voor de chauffeur.

Share This Post