Share This Post

Hoofdartikels

Vrachtwagen chaos in steden – roept op om tot de daders te richten

Vrachtwagen chaos in steden – roept op om tot de daders te richten

Het idee dat mensen over vrachtwagens klagen is niets nieuws. Men hoort weggebruikers vaak klagen over het vastzitten achter een vrachtwagen. Of het commentaar dat vrachtwagens op bepaalde wegen sowieso niet toegelaten moeten worden.

Lokale autoriteiten in Engeland hebben deze klachten nu dus een stap verder gebracht door om meer bevoegdheden te vragen om te helpen vrachtwagens te stoppen die in steden en dorpen in het hele land ‘chaos’ veroorzaken.

Na een aantal ongevallen met vrachtwagens in het Verenigd Koninkrijk heeft de Local Government Association (LGA) verzocht om actie te ondernemen.

Eerder dit jaar werd een spoorbrug in Middlesbrough in de loop van een paar weken vier keer door vrachtwagens geraakt. In een dorp in Kent werd dezelfde route twee keer in twee dagen tijd door vrachtwagens geblokkeerd, waardoor de omliggende wegen ernstig werden verstoord.

Martin Tett, woordvoerder van het transport van de LGA, riep de Britse regering op om lokale Raden de mogelijkheid te geven om zich op de daders te richten. Momenteel zitten de enige Raden in Engeland met de bevoegdheid om boetes uit te geven aan bestuurders die wegbeperkingen negeren, in de hoofdstad Londen.

Hij legde uit: “De golf van ongevallen die we hebben gezien waarbij vrachtwagens straten blokkeerden, lokale gebieden beschadigden en te vaak op bruggen botsten, toont aan dat de regering in de komende uitgavenronde actie moet ondernemen.”

Het is duidelijk dat er een aantal situaties is geweest waarin vrachtwagenchauffeurs hoogte- en gewichtsbeperkingen op wegen en bruggen hebben genegeerd die ernstige vertragingen veroorzaakten en ja, ik denk dat er in die gevallen grote chaos zou zijn aangericht.

Maar vanuit het perspectief van de gemiddelde vrachtwagenchauffeur lijkt deze evaluatie van de oorzaak van de chaos niet eerlijk. De bestuurders die geen aandacht aan borden besteden, zijn in de minderheid. De meeste langeafstandschauffeurs zijn gewetensvolle, hoog opgeleide professionals. De meeste letten volledig op gewichts- en lengtebeperkingen

Tett heeft erkend dat malafide vrachtwagenchauffeurs verantwoordelijk waren voor de verstoring. Vanuit het oogpunt van het bredere publiek is er echter de neiging om alle vrachtwagenchauffeurs samen te voegen, waardoor een ‘zij en wij’-mentaliteit ontstaat om onze wegen te delen.

Als deze percepties moeten worden vermeden, dan moeten we waarschijnlijk malafide chauffeurs voor hun acties ter verantwoording roepen. Als chauffeurs de gevolgen van het negeren van wegbeperkingen zouden zien en hoe dit hun levensonderhoud zou kunnen beïnvloeden, dan zouden ze twee keer nadenken voordat ze besluiten die kortere weg onder de brug te nemen.

Wat vind je ervan dat vrachtwagenchauffeurs op deze manier door lokale gemeenten worden aangevallen? Een goed idee? Of de weg vrijmaken voor een ander soort chaos, dit keer voor vrachtwagenchauffeurs? 

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>