Share This Post

EU / Uncategorised / Vrachtwagens

Vrachtvervoer: de EU versus de VS

Vrachtvervoer: de EU versus de VS

Het is verleidelijk om te denken dat het gras ergens anders groener is. Laten we om die reden het vrachtvervoer in Europa eens vergelijken met het vrachtvervoer in de Verenigde Staten. 

De ervaring zelf is in een heleboel opzichten hetzelfde en het maakt dus eigenlijk niet uit waar je je bevindt. Het leven op de weg heeft zijn hoogte- en dieptepunten en de meeste vrachtwagenchauffeurs hebben vergelijkbare ervaringen en herinneringen.

Er zijn echter ook een heleboel verschillen. Denk bijvoorbeeld aan het salaris. Chauffeurs in Europa kunnen een salaris van rond de €28.000 per jaar verwachten. In de Verenigde Staten kunnen ze voor hetzelfde werk een salaris van rond de €36,000 per jaar verwachten. Het salaris van Europese chauffeurs is dus een stuk lager.

Hmm… laten we de uren eens met elkaar vergelijken. Gemiddeld werken chauffeurs in Europa rond de 48-60 uur per week, maar er wordt vaak van ze verwacht dat ze deze uren overschrijden. In de Verenigde Staten mogen chauffeurs niet meer dan 60 uur per week (zeven opeenvolgende dagen) rijden.

Het is een vergelijkbaar verhaal wanneer we kijken hoe lang chauffeurs van huis weg zijn. Zes weken is voor Amerikaanse chauffeurs al een aanzienlijke hoeveelheid tijd, maar in Europa bevind je je na zes weken nog maar in de eerste etappe van een langeafstandsreis.   

Dat klinkt niet echt eerlijk, toch?

In alle eerlijkheid is de verkeersveiligheid in de Verenigde Staten niet zo goed als in Europa en om die reden zou je kunnen zeggen dat het hogere salaris gegrond is. De industrie zou er volgens mij veel baat bij hebben wanneer het salaris en de uren meer uniform zouden zijn.

Het zou zelfs het tekort aan bestuurders, het grootste schadelijke probleem waar de industrie mee te maken heeft, kunnen oplossen. Het is maar een idee…

Share This Post

2 Comments

  1. In Nederland wordt de chauffeur per uur betaald. En in Amerika per mile. De chauffeurs daar nemen grote risico’s door met hoge snelheden te rijden om zo veel mogelijk km te maken. 110 120 km per uur is geen uitzondering. En een voordeel dat ze hebben ze kunnen nog steeds sjoemelen met het werkboekje en hier kan niks je word gecontroleerd tot en met. In Duitsland rijd de BAG achter je en logt zo in op je tacho. In Amerika wordt je alleen gecontroleerd als je een state grens overgaat en je te zwaar bent verder is daar weinig controle.

    Reply
  2. In sommige staten is het basis salaris 80.000$ zonder bonussen
    Hier spreekt men van een salaris Regionaal vervoer (degene met het schone leven) Heb ook in de states gereden en moet zeggen veel vlotter en overzichtelijker dan hier.
    Ook zijn er bedrijven die betalen per uur en niet per mile.
    Hier in Europa heb je zoveel keuze van werkomstandigheden niet als in de USA.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>