Share This Post

EU / Milieu

Volvo Trucks voegt geluiden toe aan stille elektrische trucks

Volvo Trucks voegt geluiden toe aan stille elektrische trucks

Volvo Trucks heeft een akoestisch waarschuwingssysteem ontwikkeld voor zijn elektrische voertuigen. Zonder dit waarschuwingssysteem zijn Volvo Trucks vrijwel geluidloos. Het systeem verhoogt de veiligheid voor voetgangers, fietsers en andere weggebruikers. Door een geluid toe te voegen zullen medeweggebruikers naderende trucks horen aankomen. En dat is beter voor de verkeersveiligheid.

Geluid maken is veilig

Het klinkt misschien gek, maar te stille vrachtwagens kunnen gevaarlijk zijn in het verkeer. Volvo ontwierp daarom een systeem dat geluiden maakt die aangenaam en niet te indringend zijn. In het verkeer zijn het met name de voetgangers en de fietsers die profijt zullen hebben van deze toegevoegde geluiden.

EU wetgeving elektrische voertuigen

In de EU moeten vanaf 1 juli 2021 alle nieuwe elektrische voertuigen een bepaald geluidsniveau produceren. Het vereiste geluidsniveau is afhankelijk van de snelheid van het voertuig. Bij een snelheid tot en met 20 km/u moet het geluid minimaal 56 decibel zijn. Het geluid dient intensiever te worden naarmate de snelheid van het voertuig toeneemt. Als het voertuig van zichzelf deze waarden niet haalt en dus te stil is, moet een akoestisch waarschuwingssysteem worden toegevoegd.

Gevaar zien en horen

Mensen hebben geleerd om niet alleen te vertrouwen op wat ze zien, maar ook op wat ze horen. Wie het gevaar hoort aankomen, maar het (nog) niet kan zien, maakt meestal al dat hij wegkomt. Andersom kan het ook voorkomen dat we niet eens meer kijken voordat we een straat oversteken, als we niets horen aankomen. We zijn immers gewend aan het geluid van benzine- en dieselmotoren als waarschuwingsteken. Met de huidige nieuwe, zeer stille elektrische voertuigen kunnen we dan ernstige fouten maken. Met alle gevolgen van dien.

​Verschillende geluiden

Het akoestische waarschuwingssysteem van Volvo voor elektrische trucks bestaat uit vier verschillende geluiden. Ze zijn te horen bij vooruit rijden, stationair draaien of achteruit rijden. De geluiden variëren in intensiteit. Hoe harder de truck rijdt, hoe intenser het geluid is. Daarnaast zullen de acceleratie en het afremmen van de truck ook duidelijk te horen zijn. Ondanks de toevoeging van geluiden zullen de Volvo trucks echter nog steeds een stuk stiller zijn dan conventionele vrachtwagens.

Elektrische Volvo trucks

Recent heeft Volvo aangekondigd dat het bedrijf gaat beginnen met de verkoop van drie nieuwe zware elektrische voertuigen, de Volvo FH, FM en FMX. Volvo Trucks biedt dan in totaal zes middelgrote en zware elektrische vrachtwagens aan. Allemaal uiteraard voorzien van het nieuwe akoestisch waarschuwingssysteem.

Share This Post