Share This Post

Technologie

Volvo Trucks Gent gaat batterijen produceren

Volvo Trucks Gent gaat batterijen produceren

Volvo Trucks in Gent zal in 2025 starten met het produceren van batterijmodules voor batterijpacks voor elektrische voertuigen. Deze batterijpacks kunnen ook gebruikt worden bij de productie van elektrische vrachtwagens. Het plan is om in 2025 de eerste modulelijn operationeel te hebben om hiermee de elektrische trucks van Volvo te kunnen voorzien van batterijen. Voor deze hele operatie is een eerste investering van ongeveer 75 miljoen euro nodig. De begincapaciteit van de batterijfabriek in Gent zal naar schatting op zo’n 30.000 batterijpacks per jaar komen.

Volvo in Zweden

Het huidige idee is om de cellen voor de batterijen in de Volvo fabriek in Zweden te laten bouwen. Deze fabriek ligt dichtbij de Volvo motorenfabriek in Skövde. Vervolgens kunnen in de Volvo fabriek in Gent de cellen worden samengevoegd tot van batterijmodules. Dit wordt in 2025 een nieuwe bedrijfsactiviteit in Gent. De Volvo Group streeft naar het ontwerpen en bouwen van haar eigen elektrische vrachtwagenmotoren, inclusief de bijbehorende batterijen. In Göteborg produceert Volvo al zware elektrische trucks op dezelfde lijn als de conventionele trucks. De batterijpacks voor deze elektrische trucks zullen vanaf 2025 ook in Gent geproduceerd gaan worden. In Gent worden nu nog diesel en LNG trucks geproduceerd. Het is de bedoeling dat daar straks ook de productie van elektrische trucks bij komt.

Investeren in elektrisch rijden

Volvo is al langer bezig met het investeren in elektrisch rijden. Het streven van de fabrikant is dat in 2030 zo’n 50% van de geproduceerde Volvo vrachtwagens elektrische trucks zullen zijn. Hiervoor zullen extra investeringen in het Gentse bedrijf nodig zijn. Er wordt gestart met een gebouw van ongeveer 12.000 m2 voor de nieuwe hoogtechnologische modulefabriek. De productie van de batterijmodules zal een bijna volledig geautomatiseerd proces zijn. Desondanks zullen er wel nieuwe medewerkers nodig zijn. Deze nieuwe medewerkers zullen via interne studieprogramma’s de noodzakelijke kennis en competenties kunnen opdoen.

Share This Post