Share This Post

Milieu

Volvo Trucks gebruikt fossielvrij staal

Volvo Trucks gebruikt fossielvrij staal

Volvo Trucks is de eerste fabrikant van vrachtwagens die overgegaan is naar het gebruik van fossielvrij staal. Dit staal is geproduceerd door het Zweedse bedrijf SSAB, een producent van hoogwaardig staal. Volvo heeft zich al eerder toegelegd op de productie van zero-emissie vrachtwagens. De volgende stap is dat het bedrijf ook wil dat de materialen waarvan de vrachtwagens gemaakt zijn op een fossielvrije manier zijn geproduceerd. Vanaf het derde kwartaal van 2022 zal het fossielvrije staal op kleine schaal geïntroduceerd worden bij de productie van de zwaardere elektrische vrachtwagens van Volvo Trucks.

​Staalproductie met waterstof

Het Zweedse staalbedrijf SSAB produceert het fossiele vrije staal voor Volvo met behulp van een nieuwe technologie. Deze nieuwe techniek is gebaseerd op het gebruik van waterstof. Daardoor heeft dit staal een lagere impact op het klimaat. Het staal dat met waterstof is geproduceerd, zal Volvo onder andere gebruiken bij de productie van de chassisbalken van de truck. Het is de bedoeling dat het fossielvrije staal op den duur ook in andere delen van de truck zal worden toegepast. Het bedrijf Volvo werkt sinds 2021 samen met het bedrijf SSAB. Het eerste fossielvrije staal is in oktober 2021 geproduceerd. Fossielvrij staal zal volgens Volvo een belangrijke aanvulling zijn op het traditionele staal dat nu nog in de vrachtwagens van Volvo zit.

Gerecyclede materialen

Ongeveer 30 procent van de materialen die Volvo gebruikt bij de productie van een nieuwe Volvo-truck is afkomstig van gerecyclede materialen. De Volvo-truck zelf kan ook worden gerecycled. Tot 90 procent van de vrachtwagen kan later een nieuwe bestemming krijgen. Het doel van dit alles is om de ecologische footprint van Volvo verder te verkleinen. Volvo Trucks heeft zich gecommitteerd aan het klimaatakkoord van Parijs. Daarin staat dat er uiterlijk in 2040 een netto-nuluitstoot van broeikasgassen in de waardeketen bereikt zal moeten zijn. Volvo hoopt op deze manier een bijdrage te leveren aan het behalen van dit doel.

Share This Post