Share This Post

Technologie

Verplichte handmatige invoer tachograaf bij grensoverschrijding in 2022

Verplichte handmatige invoer tachograaf bij grensoverschrijding in 2022

Vanaf 1 februari 2022 is het verplicht om handmatig de tachograaf in te stellen als je de grens met een ander land over gaat. Het handmatig instellen dient te gebeuren bij de eerstvolgende stopplaats. Dit geldt ook voor de huidige Smart Tacho. Voor chauffeurs die nog gebruik maken van een analoge tachograaf geldt dat zij een aantekening moeten maken achterop de schijf. Naar alle verwachting komt volgend jaar de tweede versie van de Smart Tacho op de markt. Aangezien deze nieuwe tachograaf automatisch de grensoverschrijding noteert, zal handmatig invoeren dan niet meer nodig zijn. 

Smart Tacho II

De Smart Tacho I kwam in 2019 op de markt. Binnenkort komt de tweede versie van deze tachograaf al. Deze nieuwe tachograaf zal met ingang van 21 augustus 2023 verplicht zijn bij alle nieuw geregistreerde bedrijfsvoertuigen met een bruto voertuiggewicht van meer dan 3,5 ton.

Het grote verschil met de huidige Smart Tacho I is dat de grensoverschrijdingen niet meer handmatig hoeven te worden ingesteld. De Smart Tacho II registreert dit namelijk automatisch. Dit automatisch registreren werkt via een plaatsbepalingssysteem met een satelliet. Als een chauffeur zijn werkdag in Nederland begint, daarna naar Duitsland rijdt en aan het eind van de dag terug naar Nederland rijdt, wordt dit in de Smart Tacho I niet geregistreerd. Als dit niet handmatig ingesteld wordt, zoals straks verplicht is, kan niet gezien worden dat deze chauffeur met zijn truck in het buitenland is geweest. Met de Smart Tacho II zal dit wel altijd geregistreerd worden.

EU-regels

Het invoeren van de Smart Tacho II is onderdeel van nieuwe Europese regels. De bedoeling is dat alle trucks die grensoverschrijdend verkeer doen in Europa de tweede versie Smart Tacho hebben. Dat betekent dat er heel veel oude tachografen vervangen zullen moeten worden. Dat geldt niet alleen voor de analoge tachograaf, maar ook voor de eerste generatie Smart Tacho. De EU heeft hiervoor als deadline 31 december 2024 vastgesteld. Na die datum mag je dus met je oude tachograaf, analoog en Smart Tacho I, geen grensoverschrijdend vervoer meer doen.

Chiptekort

Het enige dat nog roet in het eten kan gooien, is het huidige grote chiptekort. De productie van de Smart Tacho II kan door het wereldwijde tekort aan elektronische computerchips in de problemen komen. Hierdoor kan de hele vervangingsoperatie van tachografen vertraging gaan oplopen.

Share This Post