Share This Post

Uncategorised / Vrachtwagens

Vergeet de Formule 1, truckracen is waar het om draait

Vergeet de Formule 1, truckracen is waar het om draait

[icegram campaigns=”655″]

De meeste mensen associëren circuit races met de Formule 1. De sensatie van tientallen hightech, snelle, aerodynamische auto’s met snelheden van 300 km/u is moeilijk te verslaan. Maar is dat wel zo?

Voor sommigen zullen topsnelheden van ‘slechts‘ 160 km/u op een circuit misschien niet zo indrukwekkend klinken. Maar wanneer het startgrid gevuld is met tientallen vrachtwagens van 5.500 kg, dan is de wauw-factor moeilijk te negeren.

Van het hard bonkende geluid en de titanische koppel tot de geur en rook van elk voertuig, de aanwezigheid van deze vrachtwagens op het circuit zorgt voor een gevoel van euforie bij de toeschouwers. Als je de film Duel ooit hebt gezien, dan heb je een idee van wat erbij komt kijken.

Truck racing is misschien niet zo bekend als de Formula One, maar dat betekent niet dat het geen publiek kan aantrekken. Duizenden toeschouwers wonen truck races in heel Europa bij. Het FIA Europese kampioenschap truckracen is waarschijnlijk de grootste, meest imposante race serie ter wereld. Opgericht in 1985, met het huidige formaat sinds 2006, vinden in heel Europa races plaats, waaronder op het iconische Circuit Le Mans in Frankrijk en de Nürburgring in Duitsland.

De eerste Britse truckrace vond plaats in 1984 in Donnington Park. Het werd gewonnen door een Italiaanse vrachtwagenchauffeur die, nadat hij als eerste over de finish was gegaan, zijn aanhangwagen opnieuw vast maakte, zijn bestelling afleverde en weer naar huis vertrok.

Sindsdien zijn de dingen veranderd. Voor het ongetrainde oog lijken de buitenkant van de vrachtwagens die aan deze races deelnemen waarschijnlijk op een standaard vrachtwagen, maar ze zijn allesbehalve.
Onder de motorkap zijn het 12-liter, turbogeladen diesel monsters die ongeveer 1.000 pk produceren en 3.700 pond aan koppel leveren. Sommige zijn in staat om 100 mph sneller te bereiken dan een instapmodel Porsche 911 (ja, dat is vanaf een rollende start, maar het is indrukwekkend toch).

In tegenstelling tot lichtgewicht raceauto’s, is het niet een kwestie van voertuigen te strippen om de maximale snelheid te bereiken. Elk voertuig moet minimaal 5.300 kg wegen en elk voertuig is aangepast. Het chassis is stijf, bestuurders zitten dicht bij de voorruit, het motorblok is verder naar achteren geplaatst om het gewicht opnieuw te verdelen en elke truck is uitgerust met watergekoelde remmen, race schokbrekers en gelikte banden die op het circuit vastgrijpen.

Maar alhoewel deze kolossale machines groter zijn dan de andere voertuigen die deze circuits domineren, vertonen racetrucks een zekere mate van finesse en strategie. Met een limiet op hun snelheid vertrouwen de bestuurders op de uitrij snelheid van de bochten en het aanhoudende moment om de rondes in de snelste tijd te voltooien.

Er kunnen maximaal 23 vrachtwagens op het startgrid staan ​​en een race duurt ongeveer 20 minuten, wat betekent dat er geen tekort is aan actie op de baan. Inhalen is normaal op het circuit, net als agressief de bochten nemen.

Er is iets in de motorsport dat zowel bestuurders als toeschouwers altijd zal verleiden – en voor velen zijn vrachtwagens wellicht de meest boeiende van allemaal.

Share This Post