Experts zijn het er over eens: alleen met behulp van een vaccin tegen het coronavirus kan er een einde komen aan de coronacrisis. Wat we daar wel voor nodig hebben, is een goed werkend en veilig vaccin. Als dat eenmaal beschikbaar is, kan er begin 2021 gestart worden met vaccineren. Het einde van de coronacrisis is dan wellicht in zicht. Dat zou goed nieuws zijn, ook voor de transportsector. Veel mensen hebben echter vragen over deze vaccinatie. Is zo’n snel ontwikkeld vaccin wel veilig? Hoe werkt een vaccin eigenlijk?
Hoe werk een vaccin?
Bij een vaccin wordt gebruik gemaakt van het virus waartegen het vaccin werkzaam moet zijn. In dit geval het coronavirus of Sars-Cov2. Dit coronavirus wordt onschadelijk gemaakt door het te doden of sterk te verzwakken. Er is ook een alternatieve werkwijze waarbij niet het hele virus maar alleen een stukje van het virus gebruikt wordt in het vaccin.
Zodra iemand het vaccin krijgt, komen het onschadelijk gemaakte virus of de losse stukjes virus in het lichaam terecht. Het lichaam reageert hierop zoals het ook zou reageren als het gevaarlijke, levende virus in het lichaam zou komen: er worden zogenaamde antilichamen gevormd die het virus direct aanvallen. Na een vaccinatie ben je dus ‘bewapend’ tegen het virus. Als je later met het echte virus in contact komt, zijn de juiste antilichamen al in je lichaam aanwezig. De ziekte krijgt zo geen kans om aan te slaan.
Zijn de vaccins wel veilig?
Op het ogenblik zijn er tientallen vaccins tegen het coronavirus in ontwikkeling. Niet alleen wordt onderzocht of deze nieuwe vaccins wel effectief werken tegen COVID-19, maar ook of ze wel veilig zijn. Tijdens de zogenaamde fase 3 krijgen 30 tot 60 duizend testpersonen het nieuwe vaccin toegediend. De meeste bijwerkingen van vaccins worden binnen 6 weken na vaccinatie zichtbaar.
Er zijn inmiddels al meerdere nieuwe vaccins die bijna aan het einde van die fase 3 zijn gekomen, zonder dat er ernstige bijwerkingen zijn geconstateerd. Na fase 3 moeten deze vaccins eerst nog worden goedgekeurd door het Europese Medicijnagentschap (EMA). Pas na goedkeuring krijgt de fabrikant een vergunning om zijn vaccin op de Europese markt brengen.
Versnelde ontwikkeling
Bij het ontwikkelen van een vaccin worden drie fasen doorlopen. Aangezien bij het ontwikkelen van een vaccin tegen Sars-Cov2 haast geboden was, zijn fabrikanten begonnen met het versneld doorlopen van deze fasen. Met name fase 3 is opmerkelijk veel sneller dan normaal doorlopen. Redenen hiervoor zijn dat er allerlei administratieve zaken sneller zijn afgehandeld, dat er geen probleem was met het vinden van voldoende proefpersonen en dat er geld genoeg was om het nieuwe vaccin te ontwikkelen.
Afspraken met Europese landen over inkoop
Samen met de andere landen van de EU heeft Nederland afspraken gemaakt over de gezamenlijke aankoop van vaccins. Hierdoor is de kans groot dat Nederland snel de beschikking kan krijgen over een goedgekeurd vaccin. Zodra de EMA een vaccin goedkeurt, zullen de beschikbaar vaccins verdeeld worden over de Europese landen. Wanneer dat zal zijn, is echter nog niet bekend. De verwachting is dat in Nederland gestart kan worden met vaccineren in het voorjaar van 2021.