Het leven van een eeneiige tweeling is in een recente studie onder de aandacht gebracht. Eén tweeling werkt als vrachtwagenchauffeur, de andere heeft de afgelopen 30 jaar als een ironman-triatleet getraind.
De studie, gepubliceerd in het European Journal of Applied Physiology, richt zich op twee 52-jarige mannen in een poging om antwoorden te vinden op het al lang bestaande debat over natuur versus opvoeding.
Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de San Francisco State University en ze bestudeerde de lichaamsbouw van de tweeling, bloedprofielen, hart- en vaatstelsel en de gezondheid van de longen, skeletspier afmetingen, sterkte en kracht en spier gezondheid.
De bevindingen van de studie waren misschien zoals verwacht. De atleet-tweeling bleek een betere algehele gezondheid te hebben met een lager cholesterol, bloeddruk en lichaamsvet. De vrachtwagenchauffeur had echter aanzienlijk grotere en sterkere beenspieren.
Een goede indicator van de algehele gezondheid staat bekend als de VO2 max. Dit is de maximale hoeveelheid zuurstof die een persoon gebruikt tijdens een intense periode van inspanning en geeft een indicatie van de gezondheid van het hart- en vaatstelsel en de spierefficiëntie.
De VO2 max van de vrachtwagenchauffeur was ongeveer gemiddeld voor een man van zijn leeftijd. De VO2 max van zijn tweeling leek echter meer op die van een 30-jarige. In de woorden van de onderzoekers: ‘hij was net als een machine‘.
In alle eerlijkheid, de vrachtwagenchauffeur-tweeling doet het niet slecht in termen van gezondheid, maar de bevindingen hebben ertoe geleid dat hij meer wandelt dan hij gewend was.
De wetenschappers zullen de tweeling om de vijf jaar blijven beoordelen om meer inzicht te krijgen in de aard van de genetica.
Hoe denk je dat het jou zou vergaan in een van deze VO2-controles?