Share This Post

Rijden & Logistiek

Tsjechische ambtenaren overwegen om vrachtwagens op de linkerrijstrook te verbieden

Tsjechische ambtenaren overwegen om vrachtwagens op de linkerrijstrook te verbieden

Als je gevraagd zou worden om de beste wegen van Europa op te noemen, dan zou de snelweg D1 in Tsjechië zeker niet op de lijst staan.

De hoofdrijbaan tussen Praag en Brno heeft geen al te beste reputatie. Het is misschien de drukste snelweg van het land, maar het lijkt in een constante staat van verval te zijn en de zware files lijken nooit te stoppen.

Tijdens een sneeuwstorm in december meldden chauffeurs vertragingen tot wel zeven uur, wat leidde tot schattingen dat de economische impact honderden miljoenen kronen zou kosten.

De Tsjechische minister van vervoer, Dan Ťok, geeft vrachtwagenchauffeurs de schuld van de situatie.

Het probleem (volgens Ťok) is dat vrachtwagenchauffeurs aan de kant van de snelweg stoppen wanneer ze hun toegewezen rijlimiet bereiken. Wat ze moeten doen, zegt hij, is de snelweg verlaten.

De oplossing van Ťok? Een volledig verbod op vrachtwagens om op de linkerrijstrook te rijden, waardoor het winter-onderhoudsvoertuig kan passeren.

De situatie op de D1 is vooral lastig, omdat smalle rijstroken ervoor zorgen dat er weinig ruimte is voor onderhoudswagens.

Het dicteren op welke rijstroken vrachtwagens wel en niet mogen rijden, klinkt niet als de beste oplossing. Ik ben geen expert, maar misschien moet Ťok het investeren in weginfrastructuur zijn belangrijkste prioriteit maken. Het is maar een idee…

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>