Share This Post

Rijden & Logistiek

Truckstop, meer dan een wegrestaurant

Truckstop, meer dan een wegrestaurant

Er zijn langs de Nederlandse snelwegen voldoende rustplaatsen met een restaurant waar je als vrachtwagenchauffeur even kunt pauzeren, de benen kunt strekken of wat kan gaan eten. Maar dat zijn vaak geen echte truckstops. Een echte truckstop heeft speciale parkeerplaatsen voor vrachtwagens, een tankstation, een truckersrestaurant waar lekker eten wordt geserveerd, een winkel en bij voorkeur ook douches voor de chauffeurs. Sommige truckstops hebben nog meer faciliteiten, zoals een wasstraat voor vrachtwagens, een motel of hotel en (gratis) wifi. Deze speciale truckstops zijn bedoeld voor vrachtwagenchauffeurs, maar ze zijn soms bij andere weggebruikers ook erg populair.

​Voorkeuren van vrachtwagenchauffeurs

Er is in het verleden onderzoek gedaan naar de wensen van vrachtwagenchauffeurs voor een truckstop. Vrachtwagenchauffeurs verwachten bij een goede truckstop voorzieningen zoals douches, brandstof, veilig parkeren, goed voedsel en vriendelijke service. Ook staan gratis wifi en gratis koffie hoog op het wensenlijstje. Helemaal ideaal wordt het als de truckstop tevens voorzien is van een eigen reparatiedienst of garage, een wasstraat voor vrachtwagens en speciale overnachtingspakketten.

​Europese truckstops

Truckstops in Nederland en zijn meestal in handen van een eigenaar en niet van de overheid. Dat betekent dat je er alleen maar betaald kunt parkeren. Truckstops liggen vaak in de buurt van een autosnelweg, maar niet direct aan de snelweg. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Duitse Autohöfe. Een Autohof is 24 uur per dag geopend. Meestal hebben deze truckstops 50 tot 100 parkeerplaatsen voor vrachtwagens met oplegger. Daarnaast is de brandstof bij een Autohöfe vaak wat goedkoper dan bij de tankstations aan de snelwegen. Er zijn ook veel voorzieningen op Autohöfe voor vrachtwagenchauffeurs, zoals sanitair met douches.

​Amerikaanse truckstops

De truckstop is ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren 40 van de vorige eeuw. Ze waren aanvankelijk bedoeld als speciaal tankstation voor diesel. Diesel was niet verkrijgbaar bij de gewone tankstations. Uiteindelijk heeft het ontstaan van deze truckstops geleid tot de oprichting van een professionele transport en truckstop industrie. Amerikaanse truckstops hebben alles wat de vrachtwagenchauffeur nodig heeft of denkt te hebben. Vaak hebben ze ruimte voor honderden vrachtwagens. In sommige Amerikaanse staten zijn truckstops zelfs voorzien van casino’s en ander vermaak.

In de grootste truckstop van de USA, de Iowa80 truckstop, zijn naast 900 parkeerplaatsen voor vrachtwagens zelfs een tandarts, een chiropracticus, een kapper en een winkel waar je je hond kunt laten wassen aanwezig. Zo ver zijn we in Europa nog lang niet.

Share This Post