Share This Post

Lijstjes

Truck Simulator: net echt?

Truck Simulator: net echt?

Wie zijn rijbewijs wil halen, kan tegenwoordig eerst les krijgen in een simulator. Dat geldt ook voor het halen van een vliegbrevet. Eerst digitaal oefenen voordat je de weg op gaat of het luchtruim in vliegt, wordt steeds normaler. Er in feite niets nieuws onder de zon. Al heel lang zijn er simulatiespelletje voor de computer op de markt. Deze simulatiegames zijn met de jaren steeds realistischer geworden. En dat geldt ook voor de vrachtwagengames.

Truck Simulator is een serie computergames van SCS Software. Het eerste spel in deze serie, Euro Truck Simulator, werd in augustus 2008 uitgebracht. Het vervolg, Euro Truck Simulator 2, kwam in oktober 2012 op de markt. Inmiddels is er in deze serie ook een Amerikaanse vrachtwagensimulator die in 2016 uitkwam. Het doel van deze games is hetzelfde: beheer een succesvol en winstgevend vrachtvervoerbedrijf. De speler gaat werken als een internationaal vrachtwagenchauffeur. Hij of zij dient geld door verschillende soorten lading te vervoeren over langere afstanden en tussen verschillende steden in heel Europa.

Euro Truck Simulator 1

De eerste Euro Truck Simulator uit 2008 was al een vrij uitgebreid computerspel. De spelers konden bij aanvang van het spel kiezen uit de landen Oostenrijk, België, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Portugal, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. De essentie van het spel was om bij verschillende fictieve bedrijven in verschillende steden vracht af te leveren. Hiermee kon ‘geld’ verdiend worden dat kon worden besteed aan de aanschaf van een nieuwe vrachtwagen of aan het verbeteren van het bedrijf.

Euro Truck Simulator 1 bevatte diverse Europese vrachtwagenmodellen met werkende instrumenten in de cabine zoals waarschuwingslampjes en ruitenwissers. In deze gesimuleerde vrachtwagens zijn onder andere de Mercedes-Benz Actros, de Renault Magnum, de Scania R-serie en de Volvo FH16 te herkennen.

Euro Truck Simulator 2

Na het succes van Euro Truck Simulator 1 besloot de ontwikkelaar om een nieuwe versie van dit spel in 2012 op de markt te brengen. In dit spel begint de speler als ZZP-er met een eigen vrachtwagen. Deel 2 kent weer diverse trucks: Scania, Renault, DAF, Iveco, Mercedes-Benz, MAN en Volvo zijn van de partij. Wanneer de speler voldoende ‘geld’ verdiend heeft, kan hij of zij stoppen als ZZP-er en een eigen vervoersbedrijf kopen. Hier kunnen maximaal 5 chauffeurs aangenomen worden die rijden in opdracht van de speler. Zo genereert de speler steeds meer inkomsten en groeit zijn bedrijf steeds verder. The sky is the limit, want Euro Truck Simulator 2 kent geen einde aan het spel.

​Heel Europa in 1 game

De landen en steden in Euro Truck Simulator 2 verschillen van de eerste versie. Er is sprake van een veel uitgebreidere keuze:

 • Nederland: Amsterdam, Groningen, Rotterdam, IJmuiden en Europoort
 • België: Brussel en Luik (Liège)
 • Duitsland: Berlijn, Keulen, Dresden, Düsseldorf, Rostock, Kiel, Dortmund, Osnabrück, Hannover, Stuttgart, Bremen, Neurenberg, München, Mannheim, Duisburg, Maagdenburg, Frankfurt, Leipzig, Erfurt, Kassel, Travemünde en Hamburg
 • Polen: Szczecin, Poznan en Wrocław
 • Tsjechië: Praag en Brno
 • Slowakije: Bratislava
 • Italië: Verona, Turijn, Milaan en Venetië
 • Oostenrijk: Wenen, Salzburg, Linz, Innsbruck, Graz en Klagenfurt am Wörthersee
 • Frankrijk: Parijs, Calais, Lyon, Rijsel (Lille), Dijon, Straatsburg, Reims en Metz
 • Zwitserland: Bern, Genève en Zurich
 • Luxemburg: Luxemburg
 • Groot-Brittannië: Londen, Dover, Southampton, Plymouth, Felixstowe, Cambridge, Cardiff, Swansea, Birmingham, Sheffield, Grimsby, Liverpool, Manchester, Newcastle upon Tyne, Carlisle, Edinburgh, Glasgow en Aberdeen

Sinds het uitkomen van dit spel zijn er diverse uitbreidingen bij gekomen waardoor er inmiddels nog veel meer landen en steden bereikbaar zijn. Zo werden door het aanvullend pakket ‘Road to the Black Sea’ uit 2019 de volgende steden en landen toegevoegd:

 • Bulgarije: Boergas, Karlovo, Kozloduy, Pernik, Pirdop, Pleven, Plovdiv, Roese, Sofia, Varna en Veliko Tarnovo
 • Roemenië: Bacău, Brașov, Boekarest, Călărași, Cernavodă, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Hunedoara, Iași, Mangalia, Pitești, Reșița, Târgu Mureș en Timișoara
 • Turkije: Edirne, Istanboel en Tekirdağ

Voor de aankomende vrachtwagenchauffeur zijn deze spellen wellicht een kijkje in de toekomst. In ieder geval zijn ze een prettige manier om een regenachtige middag mee door te komen.

Share This Post