Share This Post

Rijden & Logistiek

Transportsector nu al bezig met de Kerst

Transportsector nu al bezig met de Kerst

Werkgevers in de transport- en logistieksector blijken al bezig te zijn met het werven van extra personeel voor de komende feestdagen. Nu duurt het nog wel even voordat het Kerstmis is, maar gezien het grote tekort aan personeel wat er nu al is, lijken veel bedrijven te denken dat ze maar beter te vroeg dan te laat kunnen beginnen met de personeelswerving.

Openstaande vacatures

Op het ogenblik staan er veel vacatures voor beroepen in de transport- en logistieksector open. Dit is een trend die we de afgelopen jaren voortdurend hebben gezien. Het aantal openstaande vacatures is in 2022 nog verder gestegen. De vraag naar nieuwe werknemers blijft dus hoog. Dit betekent dat de concurrentie tussen werkgevers om personeel te werven ook hoog blijft. Het gaat met name om openstaande vacatures voor schippers, machinisten, distributiechauffeurs en beladers. Deze vacatures zijn heel moeilijk in te vullen. Nieuwe medewerkers voor banen zoals chauffeur, logistiek medewerker, bezorger en magazijnmedewerker zijn wat makkelijker te vinden, maar het kost nog steeds veel moeite om alle vacatures in te vullen.

Twee patronen

Er zijn twee patronen bij de werving van personeel in de transport– en logistieksector te ontdekken. Het eerste patroon wordt gevormd door de totale vraag naar nieuwe werknemers in de transport- en logistieksector. Deze neemt toe tijdens hoogconjunctuur en neemt af tijdens laagconjunctuur. De stand van de economie is dus een belangrijke factor. Het tweede patroon is sterk seizoensgebonden. In de aanloop naar Kerstmis neemt de vraag naar nieuwe werknemers in de transport- en logistieksector toe, ook als het niet zo goed met de economie gaat.

Economische factoren

De groei van de arbeidsmarkt in Nederland is in de afgelopen maanden vertraagd door de verslechterde economische vooruitzichten. Desalniettemin worden er veel vacatures geplaatst. Het aantal vacatures in Nederland ligt op dit moment 45 procent boven het niveau van voor de coronapandemie. De vraag is hoe lang deze situatie gaat voortduren. De huidige hoge energieprijzen hebben een duidelijke negatieve invloed op de transport- en logistieksector. Mogelijk zal dit op den duur gaan leiden tot een daling van het aantal vacatures.

Share This Post