Share This Post

Rijden & Logistiek

Trajectcontrole op A12 bij Utrecht

Trajectcontrole op A12 bij Utrecht

Op de A12 bij de Utrechtse Galecopperbrug zijn wegwerkzaamheden gepland tot 2024. De maximumsnelheid op dit traject is daarom aangepast. Dat betekent ook dat verkeersdeelnemers een boete kunnen krijgen als ze niet op tijd afremmen voor de wegwerkzaamheden. Nieuw in deze verkeerssituatie is dat er sprake is van traject controle, waarbij de aangepaste maximumsnelheid van kracht is.

​Controle 24 uur per dag

Als er wegwerkzaamheden zijn, wordt de maximumsnelheid altijd verlaagd. Dit is om de veiligheid van de wegwerkers te garanderen. Of verkeersdeelnemers zich hier aan houden, controleert men in dergelijke gevallen meestal met flitsauto’s of verplaatsbare flitspalen. Op de A12 zal dit echter gebeuren via traject controle. Dat betekent vierentwintig uur per dag controleren of het verkeer wel afremt voor de wegwerkzaamheden. Deze snelheidscontrole is noodzakelijk, omdat verkeersdeelnemers in veel gevallen hun snelheid niet minderen voor werkzaamheden. Te hard rijden levert een groot risico op voor henzelf maar vooral ook voor de wegwerkers.

​Hoge boetes

Het aanleggen van trajectcontroles bij wegwerkzaamheden is in de regel te duur. Op de A12 deed zich echter de bijzondere situatie voor dat het traject waar de werkzaamheden gepland zijn toevallig hetzelfde is als het meettraject van de traject controle dat al in werking is.

Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven dat het overtreden van de maximumsnelheid bij werk aan de weg hoger beboet zal worden dan bij normale snelheidsovertredingen. Bijvoorbeeld: twintig kilometer te hard rijden als een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur geldt, kost normaal 146 euro. Bij wegwerkzaamheden loopt deze boete op tot 187 euro.

​Werkzaamheden tot 2024

De planning is dat de wegwerkzaamheden aan de Galecopperbrug tot het voorjaar van 2024 zullen gaan duren. Tijdens deze werkzaamheden zijn er minder of versmalde rijstroken op en rond de Galecopperbrug. Later dit jaar zal de brug zelfs helemaal afgesloten kunnen worden. De snelheidscontrole zal daarom ook tot begin 2024 van kracht zijn.

Share This Post